Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg s-a pronuntat joi in sapte cauze deschise de reclamanti impotriva Romaniei pentru incalcarea dreptului de proprietate in restituirea a sapte imobile nationalizate, obligand statul roman la restituirea cladirilor sau plata unor despagubiri cifrate in total la 835.000 de euro.

Cei sapte reclamanti au deschis actiuni separate pentru cauze similare pornite de la respingerea de catre instantele interne a actiunilor exercitate de reclamanti in constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare incheiate de stat cu fostii chiriasi, desi, prin hotarari judecatoresti irevocabile, reclamantilor li se recunoscuse, cu efect retroactiv, dreptul de proprietate asupra imobilelor ce le apartinusera in trecut, iar statul fusese obligat sa le restituie imobilele in litigiu.

De asemenea, instanta de la Strasbourg a considerat cauzele repetitive, similare altor actiuni prin care s-a constatat incalcarea dreptului de proprietate de catre statul roman, CEDO reluand chiar motivarea din hotararile anterioare. CEDO a obligat statul roman sa restituie reclamantilor imobilele in termen de trei luni sau sa le plateasca daune materiale reprezentand contravaloarea imobilelor, dupa cum urmeaza: 125.000 de euro in cauza Sebastian Taub; 80.000 de euro in cauza Barbu; 125.000 de euro in cauza Danulescu; 200.000 de euro in cauza Barcanescu; 50.000 de euro in cauza Tovaru; 175.000 de euro in cauza Patrichi; 87.000 de euro in cauza Ruxanda Ionescu.

Totodata, guvernul roman a fost obligat la plata unor sume cuprinse intre 3.000 si 5.000 de euro cu titlu de daune morale, iar in trei din cele sapte cauze, CEDO a hotarat restituirea de catre statul roman a unor cheltuieli de judecata variind intre 300 si 1.300 de euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.