Pentru ca ministrul Sana-tatii a anulat o licitatie, aproape 200 de copii afla-ti pe lista de asteptare pentru implant cohlear risca sa ramana surdo-mu-ti toata viata. Printr-o situatie dramatica trece familia Bogdan, care are doi baieti in aceasta situatie. Intre-bat ce ar face daca ar fi in locul parintilor, ministrul a declarat cu seninatate: "M-as imprumuta de la prieteni de 42.000 de euro, cat costa, pentru a-mi opera copiii".

Se da urmatoarea problema: o licitatie anulata de ministrul Sanatatii, un sistem sanitar in debandada, copii hipoacuzici necesitand implant cohlear si autoritati surde la disperarea parintilor. Domnule ministru Nicolaescu, auziti? Perfect! Din cauza dumneavoastra aproape 200 de copii hipoacuzici cu sanse de recuperare de 100% pot ramane surdo-muti pe viata.

Pana anul trecut, licitatiile pentru implanturi cohleare aveau loc la nivel judetean, in clinicile de specialitate. Pentru a obtine un pret mai bun, ministrul Nicolaescu a mutat licitatia la nivel central. Intrebat de "Jurnalul National" de ce a procedat in acest fel, ministrul Sanatatii a declarat: "Una era sa negociem un numar mai mic de aparate la nivel local, alta e la nivel central. Astfel ca, in loc sa luam doar 20 de aparate, putem lua 80, de exemplu, de aceeasi calitate. S-au facut presiuni pentru un model sau altul de aparate, dar noi n-am cedat".

Singura problema este ca orice intarziere poate fi fatala pentru micuti. Daca pana la 5-6 ani copiii hipoacuzici nu beneficiaza de acest implant, le va fi foarte greu mai tarziu sa aiba o viata normala. In vreme ce ministrul Sanatatii afirma ca licitatiile sunt pe cale de a se relua, de la serviciul Achizitii Publice al aceleiasi institutii ni s-a spus ca licitatia s-a anulat, pentru ca "firmele participante nu au putut sa faca dovada de service in tara - conditie tehnica obligatorie. Nu am reluat licitatia, momentan". Nu ni s-a dat un termen la care toate procedurile se vor incheia si aproximativ 200 de copii vor putea beneficia de implant.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.