Pagubele recentei poluari cu petrol a fluviului Dunarea vor fi evaluate de o comisie mixta, reunind atat experti ai partilor implicate, cat si unul international, independent, a declarat ieri ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu

Cu prilejul conferintei de presa comune, la care a participat impreuna cu omologul sau bulgar, Dzhevdet Chakarov, Sulfina Barbu a adaugat ca aceasta comisie va reuni experti din Romania, Bulgaria, Serbia si un expert independent care vor stabili valoarea pagubelor provocate de poluarea cu petrol a Dunarii de pe teritoriul Serbiei.

"Dupa ce vor fi evaluate pagubele poluarii cu petrol a Dunarii de pe teritoriul Serbiei, eventualele revendicari vor fi adresate tarii sau companiei gasite vinovate", a declarat ministrul Mediului din Bulgaria. Ministrul roman al Mediului a amintit de proiectele desfasurate pana in prezent cu Bulgaria in zona frontierei dintre cele doua state. Printre acestea, se numara proiectul privind sistemul de monitorizare a calitatii aerului, in valoare de 500.000 euro, si proiectul prin care s-a realizat un sistem de control al emisiilor de poluanti in aer, valorand 10 mii de euro.

Anul acesta a fost lansat un proiect care vizeaza Dunarea de Jos si urmareste dezvoltarea unui program comun de management al calitatii aerului, in aceasta zona.

De asemenea, ministrul Mediului a precizat ca proiectul pentru conservarea biosferei in Lunca Dunarii ajunge la costuri de 1,8 milioane de euro. "Intre Romania si Bulgaria exista o cooperare activa si foarte buna", a precizat ministrul bulgar, Sulfina Barbu adaugand ca vor mai exista astfel de intalniri bilaterale si pe teritoriul statului vecin. Dupa ce poluarea a fost sesizata de catre autoritatile romane si cele bulgare, cele din Serbia au comunicat ca in fluviu s-a scurs o cantitate "nedeterminata" de petrol, de la un depozit al Companiei petroliere sarbe (NIS) din Prahovo (sud-est).

In zona romaneasca a Dunarii, unda de poluare s-a intins pe o lungime de aproximativ 50 de kilometri, avand o latime ce varia intre 60 si 200 de metri. Atat Bulgaria, cat si Romania au luat masuri pentru eliminarea substantelor care au provocat poluarea fluviului.

Autoritatile celor doua state au trimis Comisiei pentru protectia fluviului Dunarea o scrisoare prin care solicita tarilor-parte ajutor urgent pentru colectarea produselor petroliere deversate in cursul de apa. Ulterior, autoritatile de mediu din cele doua tari au declarat ca vor cere despagubiri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.