Cele mai vanate spatii verzi din Capitala au ramas parcurile, majoritatea fiind deja revendicate. Pentru a nu fi transfomate in cartiere de lux, Guvernul ar trebui sa modifice Legea 247 privind redobandirea dreptului de proprietate. Pana acum nu s-a facut nimic, desi la inceputul anului toata lumea facea declaratii pompoase cu privire la salvarea zonelor verzi. Au fost doar vorbe goale.

La inceputul anului, "Jurnalul National" a tras un semnal de alarma, aratand ca, daca Legea 247 privind redobandirea dreptului de proprietate nu va fi schimbata, parcurile din Capitala vor fi transformate in cartiere de lux sau mall-uri, majoritatea fiind deja revendicate. Timpul a trecut, cererile de retrocedare au invadat birourile edililor, dar legea n-a fost schimbata. "Nu s-a facut nimic pana acum. Legea trebuie modificata la nivel de Guvern, dar fiecare da din colt, in colt. In Bucuresti sunt doar trei parcuri care sunt incadrate ca parcuri: Herastrau, Cismigiu si Carol, restul figureaza ca spatii verzi. Nici delimitarea intre domeniul public si cel privat n-a fost finalizata. E o lentoare pe care n-o pot explica", ne-a spus Mioara Mantale, prefectul Capitalei.

Cele mai vanate sunt parcurile din Sectorul 1, fiind pozitionate in centrul orasului. Primarul Andrei Chiliman a propus Primariei Capitalei ca acolo unde exista proprietate privata pe spatiu verde sa fie preluata prin expropriere pentru cauza de utilitate publica. El admite ca multe dintre revendicari sunt nejustificate, dand exemplul Parcului Herastrau al caruit teren a fost expropriat inainte de cel de-al II-lea Razboi Mondial.

"Au fost facute exproprieri prin anii 1942-1943, dosarele sunt la Primaria Capitalei. Parintii sau bunicii celor care cer teren in Parcul Herastrau au fost despagubiti de stat", a adaugat Chiliman. De asemenea, i-a fost solicitat si Parcul Bazilescu, singurul parc din zona Bucurestii Noi. In acest caz, situatia nu a fost clarificata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.