Afacerile imobiliare din Romania incalca de ani buni normele de mediu. Tot mai multe proiecte rezidentiale iau nastere pe terenuri generoase, stergand parcuri, paduri, spatii verzi sau colectia nationala de duzi

Afacerile imobiliare din Romania incalca de ani buni normele de mediu. Tot mai multe proiecte rezidentiale iau nastere pe terenuri generoase, stergand parcuri, paduri, spatii verzi sau colectia nationala de duzi. Lista este completata de cele 100 de hectare de verdeata ce sunt pe punctul de a fi transate de Gigi Becali, care se viseaza deja proprietarul zonei de nord a Bucurestiului.

Jurnalul National a publicat o serie de materiale privind defrisarea in masa a uneia dintre putinele zone verzi care i-a mai ramas Bucurestiului. Prima pe lista a fost colectia nationala de soiuri de duzi. In luna octombrie a anului trecut, 2,84 de hectare de duzi au fost transformate peste noapte in teren viran. De altfel, zona de nord a Capitalei si-a castigat de ceva vreme renumele de paradis imobiliar. Nu este de ici-de colo sa devii proprietarul unui pamant care se vinde cu 1.000 de euro metrul patrat.

Ce au pierdut atunci Bucurestiul si, implicit, Romania? Fonduri de sute de mii de euro oferite de Uniunea Europeana in folosul cercetarii si, bineinteles, un important filtru de oxigen, asigurat de hectarele de verdeata. Institutiile statului si-au dat si atunci mana pentru a obladui o afacere ce a imbogatit substantial contul celui care a reusit sa smulga terenul din mana Institutului Sericicol.

FARA AVIZ

Cadrul legislativ oferit de statul roman a fost cel care a usurat munca lui Iulian Capatana, cumparatorul drepturilor litigioase ale celor care sustin ca ar fi avut teren in curtea SC Sericarom SA. Trecerea terenului unitatii din domeniul public al statului in cel privat a scos practic terenul la mezat. Mai apoi, incadrarea colectiei nationale de soiuri de duzi in teren agricol a fost cea care a permis defrisarea a aproape trei hectare de plantatie fara nici un aviz. Colectia a fost invizibila pentru angajatii Primariei Sectorului 1, care au analizat viabilitatea terenului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.