Prima zi a protestului avocatilor Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania (UNBR) a blocat activitatea instantelor bucurestene. Desi au fost prezenti in tribunale, acestia au refuzat sa intre in salile de judecata, in semn de protest fata de existenta barourilor alternative. in tara, protestul nu a avut aceeasi rezonanta. in unele judete avocatii s-au solidarizat cu cei din Capitala si au pichetat sediile instantelor, dar s-au inregistrat si situatii unde s-a decis ca demersul initiat de Catalin Zamfirescu, decanul UNBR, este inutil, drept urmare, activitatea s-a desfasurat normal.

Avocatii Baroului Bucuresti au sustinut, ieri, ca membrii barourilor conduse de Bota isi exercita fara drept profesia, in acest sens existand la Parchetul General mai multe plangeri penale nesolutionate. Cu toate ca s-au prezentat la procese, "aparatorii" au refuzat sa intre in salile de judecata. Exceptie au facut urgentele din cadrul Sectiei penale - talharii, inselaciune, viol, omor sau prelungiri de mandate - pentru care s-a asigurat asistenta juridica, astfel incat riscul ca infractorii periculosi sa fie pusi in libertate sa fie redus. Potrivit avocatului Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, scopul protestului este acela ca autoritatile sa urgenteze masurile impotriva celor care practica fara drept profesia de avocat. Iordanescu a afirmat, ieri, "ca protestele vor inceta atunci cand procurorii vor anunta ca au declansat urmarirea penala impotriva lui Pompiliu Bota".

"Avocatii clandestini prejudiciaza imaginea profesiei"

Cat priveste relatia avocatilor cu instantele si clientii, protestatarii au declarat ca "situatia e tratata cu intelegere de ambele parti". Acestia au acuzat ca "aparatorii clandestini care functioneaza cu acte false ne acosteaza clientii din fata tribunalelor sau a judecatoriilor, prejudiciindu-ne imaginea". De cealalta parte a baricadei, unul din avocatii Baroului Constitutional, Florin Niculae Colaru, a spus ca a fost suspendat pentru ca nu si-a platit la timp darile catre stat. "Dupa achitarea datoriei, n-am mai fost primit in Baroul Bucuresti", a sustinut Colaru, care a mai precizat ca singura varianta ramasa a fost aceea de a apela la guparea condusa de Bota. Surprinzator e faptul ca Nicolae Colaru isi "exercita functiunea" pe baza legitimatiei Baroului Bucuresti, care este expirata din 17-07-2006.

In tara, protestul avocatilor a fost organizat in functie de deciziile barourilor locale. Astfel, in judetele Timis, Constanta, Satu-Mare, Mures, Arad, Oradea sau Alba, niciun avocat apartinand UNBR n-a intrat in sala se sedinta, in semn de solidaritate fata de protestul colegilor de breasla din Bucuresti. O situatie cu totul surprinzatoare s-a inregistrat la Buzau, unde nu a avut loc nicio manifestare de protest, pe motiv ca pe raza judetului nu functioneaza nici un barou paralel.

CSM indeamna la pace

Greva avocatilor a determinat CSM-ul sa ceara stingerea protestului avocatilor. intr-un comunicat remis presei ieri, CSM si-a anuntat ingrijorarea in legatura cu repercusiunile pe care protestul le poate produce asupra activitatii judiciare. "CSM apreciaza ca asigurarea asistentei juridice din oficiu, pentru toate cauzele in care exista persoane arestate, este o necesitate, intrucat se pot produce disfunctionalitati majore in actul de justitie", se mai arata in comunicat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.