Erorile judiciare sau viciile de procedura sint pe cale sa devina parte a dreptului intern. Eliberarea din arest a prefectului de Iasi este ultima asemenea eroare dintr-un lung sir

Prefectul de Iasi a scapat de arestul preventiv pentru ca procurorii nu au motivat cererea de prelungire a detentiei, fapt care a permis avocatilor sa obtina eliberarea clientului lor. Intentionate sau nu, viciile de procedura au inceput sa devina o adevarata moda in rindul judecatorilor si procurorilor romani. Ultimul an, de exemplu, a fost plin de astfel de evenimente. Asemenea erori judiciare nu sint reglementate ca fapte ce constituie abateri disciplinare si de aceea, pina acum, nu au fost cazuri in care sa se fi aplicat sanctiuni, spune purtatorul de cuvint al CSM, judecatorul Cecilia Morariu. Aceasta afirma ca o constatare a unei erori nu intra in competenta CSM, care se pronunta doar in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor.

Patriciu: a semnat cine nu trebuia

Omul de afaceri Dinu Patriciu a scapat de mai multe ori de arestul preventiv din cauza viciilor de procedura. Pentru ca nu a fost citat corect, instanta nu a putut, in martie 2006, sa judece cererea procurorilor de a-l aresta preventiv si a fost nevoita sa amine procesul. Cu un an in urma, Patriciu a iesit din arest, unde fusese retinut 24 de ore, deoarece actul de sesizare a instantei nu fusese semnat de procurorii care anchetau cauza. Procurorii de caz au fost verificati pentru tot felul de abateri disciplinare, la sesizarea lui Patriciu, dar niciodata pentru eroarea judiciara.

Guru: instanta gresita

Celebrul guru Gregorian Bivolaru a reusit sa scape de arest tot din cauza unui viciu de procedura: Parchetul General a incurcat instantele. Fiind un dosar cu minori, acesta trebuia trimis la tribunal, insa cineva din Parchetul General, din greseala sau din nestiinta, a sesizat in mod eronat judecatoria, ajungindu-se in felul acesta la un viciu de procedura in materie de competenta a instantelor. Astfel, Bivolaru a fost eliberat. Trei reclamatii au fost depuse la CSM impotriva magistratilor care s-au ocupat de acest caz, pentru savirsirea unor abateri disciplinare, toate solutionate insa cu "clasare".

Tanacu: a uitat sa semneze

In cazul de la Tanacu, calugarul Daniel Corogeanu si cinci calugarite, toti acuzati ca ar fi omorit-o pe maicuta Irina Cornici ca urmare a unui ritual de exorcizare, au reusit sa iasa din arest pentru ca judecatoarea Florentina Vasilateanu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis, in mod corect, prelungirea mandatului de arestare preventiva, dar a uitat sa semneze minuta incheierii de sedinta. La recurs, avocatii au speculat aceasta scapare si au obtinut eliberarea clientilor lor. CSM a absolvit-o de vina pe judecatoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.