Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda si-a oprit activitatea, ieri dimineata, in jurul orei 7.00, ca urmare a unei defectiuni, fara a se impune masuri speciale de protectie generate de eventuale degajari de radioactivitate.

Potrivit unor surse oficiale, defectiunea - produsa la vana de reglare apa-alimentare la generatorul de apa - a declansat sistemul de protectie al centralei, oprind instantaneu reactorul si turbina, la momentul in care unul dintre echipamente n-a functionat la parametrii corespunzatori. Defectiunea nu face parte din problemele clasificate de catre Agentia Internationala de Energie Atomica in categoria incidentelor majore cu care se poate confrunta o centrala nucleara. Reactorul 1, singurul aflat in functiune, fusese repornit miercuri, dupa o revizie de 25 de zile, si joi ajunsese la capacitatea maxima de productie.

La cinci ore dupa eveniment, Nuclearelectrica a inceput operatiunile de repunere in functiune a unitatii. Unitatea 1 a centralei de la Cernavoda a mai fost oprita de doua ori in ianuarie 2005, in interval de numai 10 zile, ca urmare a unor defectiuni constatate fie la unul din robinetele celui de-al doilea sistem de oprire rapida, fie la un robinet aferent unuia din cele patru generatoare de abur.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.