Urmare a poluarii cu produs petrolier a fluviului Dunarea, autoritatile romane si cele bulgare sunt in alerta, incercand sa depisteze sursa de la care a plecat pata de petrol care se intinde acum pe o distanta de 50 km, ajungand in zona Calafat. In acest context, toti agentii economici din Braila care detin prize de apa in fluviu au fost avertizati sa-si ia toate masurile, in eventualitatea in care unda de poluare ajunge si la noi.

Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila a avertizat deja cinci societati care exploateaza prize de apa in Dunare: Judeteana de Apa, Termoeletrica, Regia Autonoma "Apa", Celhart Donaris, Laminorul si ANIF. Totodata, SGA Braila a solicitat agentilor economici lista cu stocul de materiale biodegradabile pe care il au, la ora actuala, si a informat despre masurile ce se pot lua in caz de necesitate. In eventualitatea avansarii undei poluatoare, Regia Autonoma "Apa" dispune de un baraj plutitor absorbant care poate proteja priza de apa, SC Judeteana de Apa a transmis ca apa este captata prin doua cripturi din beton armat amplasate in albia minora la 50 m de mal, iar Termoelectrica detine un baraj plutitor antipetrol, o nava remorcher si o substanta absorbanta biodegradabila.

Pentru ca apa este captata cu o priza cu criburi amplasate la 3,5 m sub nivelul minim al Dunarii, Celhart Donaris este ferita de o eventuala poluare. Celelalte doua societati, SC "Laminorul" si ANIF nu functioneaza, la acest moment. Potrivit informatiilor oferite de directorul SGA Braila, ing. Adrian Turiac, la nivelul Directiei Apelor Buzau exista pe stoc 320 ml baraj flotant si material petroasorbant, iar in caz de necesitate se pot achizitiona in regim de urgenta cantitati noi.

"Materialele existente la nivelul Administratiei Nationale, respectiv la Directiile de Ape limitrofe fluviului Dunarea, in caz de avansare a undei de poluare vor fi transferate de la directiile din amonte la cele din aval", a mai precizat ing. Turiac.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.