Cinta dumnezeieste la pian, era genial la contrabas si mai cinta si pe la Securitate despre cultura si arta: Johnny Raducanu, nume de cod „Rica”

Criticul de jazz Peter Banyai si-a obtinut de la CNSAS dosarul de la Securitate si, in doua note informative referitoare la persoana sa, a vazut ca cel care dadea informatii capitanului de Securitate V. Lazar era "sursa Rica". Reconstituind evenimentele la care a participat in toamna anului 1978, Peter Banyai a ajuns la concluzia ca "Rica" nu putea fi decit bunul sau prieten din acea vreme, Johnny Raducanu. Peter Banyai a aflat dupa Revolutie ca a fost urmarit, avind nume de obiectiv "Banu", dar ca a avut si dosar de informator, cu numele de cod "Bucur", consecinta, spune el, a doua discutii pe care le-a avut cu un alt ofiter de Securitate.

Bine instruit

Banyai si Raducanu erau, in 1978, prieteni buni. Impreuna cu "Rica", Banyai frecventa cu asiduitate Biblioteca Americana, unde se organizau concerte de jazz, sau domiciliul unui diplomat american care organiza des intilniri cu oameni de cultura. Dupa o astfel de intilnire tinuta pe 13 octombrie 1978, lui "Rica" i s-au cerut informatii despre discutiile ce s-au purtat acolo, dar si despre prietenul sau Peter Banyai, pe atunci un infocat promotor al jazzului si coordonatorul unui club, prezent si el la domiciliul diplomatului. Astfel, pe 4 noiembrie 1978, capitanul V. Lazar afla de la "Rica" despre Banyai ca "este un om serios, are comportare corespunzatoare in relatile cu diplomatii straini".

"Sursa cunoaste ca P. Banyai face parte dintr-o familie de intelectuali foarte cunoscuti (tatal lui este Ladislau Banyai, profesor universitar, vicepresedinte al ASSP)", spunea "Rica". In finalul notei, se arata ca, pe 13 noiembrie, "sursa Rica’’ urmeaza sa sustina un concert la Biblioteca Americana, motiv pentru care "a fost instruita in legatura cu comportarea ce trebuie sa o aiba in legatura cu directorul si cu ceilalti salariati ai bibliotecii", nota capitanul Lazar.

Critic cu americanii

A doua nota din dosarul Banyai este chiar informarea lui ,,Rica’’ despre concertul din 13 noiembrie tinut la Biblioteca Americana. "Sursa a precizat ca actiunile la Biblioteca Americana in ultima perioada de timp sint pregatite foarte slab, deoarece directorul nu se pricepe sub nici o forma la probleme de arta si cultura", nota capitanul Lazar din observatiile "sursei Rica’’. In acelasi document, ,,Rica’’ inventariaza, pentru securisti, citeva dintre persoanele cu care este in relatii apropiate, majoritatea pictori si sculptori. "Toate persoanele din legatura sursei vor fi identificate si verificate", nota capitanul Lazar.

Cum s-a produs deconspirarea

"Dupa stilul acestor note si dupa acele detalii despre parintii mei l-am identificat pe Johnny. In plus, nu erau multi muzicieni care cintau la Biblioteca Americana, precum o facea el", spune Peter Banyai, care precizeaza ca, desi "prin deductie logica" l-a identificat pe "Rica", nu a vorbit niciodata cu Johnny Raducanu despre asta. "O perioada, dupa ce acesta a divortat, i-am oferit gazduire chiar in casa noastra, de pe strada Iuliu Tetrat. Ulterior, relatiile intre noi s-au racit din motive profesionale: eu credeam ca Johnny este un mult mai bun contrabasist decit pianist", povesteste Banyai.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.