Lucrarile hidrotehnice afectate de inundatiile din primavara acestui an au fost refacute numai pe jumatate. Pagubele totale inregistrate in urma inundatiilor de anul acesta se ridica la circa 270 de milioane de euro

Dupa cele sase valuri de inundatii de anul trecut si dupa scuzele autoritatilor cum ca au fost luate prin surprindere de ploi, anul acesta fenomenul risca sa se produca din nou. Autoritatile "dorm linistite", deoarece totul este pregatit pentru sosirea ploilor, desi lucrarile hidrotehnice distruse asta-primavara au fost refacute numai pe jumatate.

"Pana in acest moment, lucrarile afectate de inundatiile de anul acesta au fost refacute in proportie de 60%, insa pana la sfarsitul anului trebuie sa le realizam in totalitate", se arata in raspunsul primit de la Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). "Cel putin o saptamana nu se vor produce viituri nici pe raurile mici, nici pe raurile mari, insa pentru luna urmatoare nu se stie, deoarece nu am realizat inca prognoza", ne-a explicat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

NEPREGATITI

In Romania vor fi din nou inundatii daca ne vom confrunta cu viituri rapide, care sunt cele mai periculoase, deoarece sunt foarte dificil de prognozat, iar timpii de reactie sunt foarte redusi. "Totdeauna vom avea probleme cu apa. Nu exista o asigurare si o protectie cand e vorba despre apa. Daca in anii 1950 se dorea sa avem cat mai mult teren arabil, acum trebuie sa avem cat mai mult spatiu pentru apa", a declarat Ovidiu Gabor, director general in cadrul ANAR.

Abia luna aceasta Ministerul Mediului va realiza un amplu control al tuturor constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, pentru a verifica modul in care acestea sunt pregatite in caz de calamitate. "Realizarea unei lucrari poate dura trei-patru luni. Depinde de fonduri, de constructor, de vreme, de foarte multi factori", a declarat Ovidiu Gabor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.