Judecatorii au decis ca fiul cel mare al cuplului Ceausescu nu a subminat economia nationala si ca a stat degeaba sase luni la puscarie. Lui Valentin i se vor inapoia bunurile confiscate: 42 de tablouri extrem de valoroase, dar si 1,5 kg de aur si 3 kg de bijuterii

Familia Ceausescu a inregistrat o victorie in instanta. Valentin Ceausescu a castigat procesul cu Parchetul General. Tribunalul Bucuresti a admis plangerea formulata de fiul fostului dictator impotriva ordonantelor procurorilor prin care a fost anchetat pentru subminarea economiei nationale.

Judecatorii au decis ca faptele pentru care Valentin Ceausescu a fost arestat in decembrie 1989 nu exista. In aceste conditii, Tribunalul a decis sa ii restituie lui Ceausescu si bunurile confiscate in timpul Revolutiei. Valentin Ceausescu a dat in judecata statul pentru a recupera bunurile confiscate la momentul arestarii sale, in timpul revolutiei. De asemenea, el a facut plangere penala impotriva procurorilor care au dispus arestarea si apoi l-au tinut timp de 6 luni in arest fara ca mandatul sau sa fie prelungit.

Cele mai importante obiecte sunt insa tablourile. Peste 42 de picturi in ulei, pe panza si carton, semnate de autori consacrati precum Patrascu, Pallady, Tonitza si Ciucurencu, 3 lucrari de grafica semnate Goya si Corneliu Baba, dar si icoane, masti din lemn si obiecte de arta precolumbiana. Valentin Ceausescu revendica in instanta toate bunurile confiscate in decembrie 1989 inca de acum 10 ani. Este vorba despre tablouri, obiecte de arta, dar si piese de mobilier, stilouri sau agende personale. La capitolul bijuterii, procesele verbale arata ca din casa lui Valentin Ceausescu au fost ridicate peste 36 de obiecte din aur: pandantive, lanturi, verighete, ace de cravata si brelocuri, butoni, pixuri si stilouri cu penite de aur. In total, peste un kilogram si jumatate de metal pretios si aproape trei kilograme de pietre semipretioase.

Valentin Ceausescu vrea sa ceara si restituirea bunurilor confiscate fratelui sau, in calitate de mostenitor al acestuia. Valentin Ceausescu se afla in proces cu Muzeul National de Arta, la sapte ani dupa ce instanta ii daduse castig de cauza in privinta a 40 de tablouri, schite si sculpturi, mai relateaza agentia NewIn. In decembrie 1989, procurorii au dispus confiscarea tuturor bunurilor ce apartineau familiei lui Valentin Ceausescu. Din procesele verbale redactate de anchetatori reiese ca aproape nimic din casa fiului Elenei si a lui Nicolae Ceausescu nu a scapat de controlul Parchetului.

Printre bunurile inventariate si confiscate atunci de catre oamenii legii din casa lui Valentin Ceausescu - o scara dubla cu 5 trepte, un vas incolor gen barcuta, aplice cu trei becuri, mocheta plusata maron, dulap vopsit in alb cu 5 usi jos si 5 usi sus si multe alte obiecte de acest gen. In total 11 piese de mobilier, 7 covoare, 8 veioze, 4 servicii de vesela, un frigider, un aragaz, o masina de spalat, 7 albume de arta si 400 de benzi si casete audio.

La capitoul bijuterii, procesele verbale arata ca din casa lui Valentin Ceausescu au fost ridicate peste 36 de obiecte din aur. Pandantive, lanturi, verighete, ace de cravata si brelocuri, butoni, pixuri si stilouri cu penite de aur. In total peste un kilogram si jumatate din metal pretios si aproape 3 kilograme de pietre semipretioase. De-a lungul procesului, Valentin Ceausescu a insistat sa isi primeasca inapoi bunurile confiscate in timpul revolutiei, cu toate ca, a pretins ca are informatii ca multe dintre ele au fost deja vandute. Valentin Ceausescu a mai sustinut de asemenea ca are de recuperat bunuri extrem de valoaroase, ce se regasesc pe 50 de pagini de proces verbal. El a acuzat faptul ca procesul este tergiversat tocmai pentru ca multe dintre aceste bunuri au ajuns in colectiile unor oameni importanti.

Valentin Ceausescu a mai spus de-a lungul anilor ca este hotarat sa dea in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului daca nu isi va gasi dreptatea in tara. Si Nicu Ceausescu s-a adresat instantei romanesti, intr-un proces similar, sustinand ca a recuperat de la stat doar o pereche de pantaloni si o camasa mancata de molii. Si sora lor, Zoia Ceausescu, s-a luptat prin tribunale. In urma cu un an si jumatate ea a chemat in judecata statul roman, reprezentat de Ministerul Apararii Nationale, cerand dovada ca in cele doua morminte din Cimitirul Ghencea Civil au fost ingropate cu adevarat cadavrele parintilor ei. In prima instanta, MApN a refuzat sa prezinte dovezile solicitate, iar magistratii nu au aprobat cererea de deshumare a cadavrelor sotilor Ceausescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.