Aveam un inceput in forta pentru textul asta. Era cam asa: atentiune, atentiune, miinile si fata la perete, picioarele desfacute! Urmeaza sa bagam marfa proaspata, direct de la producatorul de racori pe sira spinarii, deci de la DNA! Tremurati, clantaniti, urmeaza nominalizarile acestei saptamini! Deci, cam asa voiam sa scriu. Dar dupa aia m-am dezumflat, cam ca dosarele penale sfirsite in achitari, NUP-uri si alte erori, mai mult sau mai putin procedurale. In fine, sa vedem totusi nominalizatii si asa sa ne ajute DNAzeu!

Verestoy posteste publicitatea de stat in limba maghiara

Pe raftul intii, cu vedere spre catuse, sta Verestoy Attila. Alaturi de el, mic-mic, s-a ascuns Mihai Toader, directorul Postei Romane. Impreuna, cei doi au (inevitabil, o sa facem gluma clasica) postit peste 7 miliarde de lei vechi. Suma reprezinta numai o parte dintr-un contract de 500.000 de euro pe care Toader l-a incheiat cu Scripta SA, editura detinuta de Verestoy si care editeaza si ziarul de limba maghiara Uj Magyar Szo. Cele 7 miliarde despre care deja am vorbit au si fost platite in conturile Scripta SA. Dar nu direct din conturile Postei Romane, ci din cele ale PostCom, societate controlata de sindicalistii de la Posta.

In atentia DNA se afla urmatoarele incalcari punctuale ale legislatiei. In ordine cronologica: bugetul anual de publicitate al Postei, aprobat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiilor (MCTI), este de doua milioane de euro, dar Toader a decis sa aloce pentru 2006 peste trei milioane de euro. Doi: contractul incheiat cu Scripta lui Verestoy nu a fost atribuit prin licitatie. Trei: banii au ajuns la ungurul cu ziar in Ardeal, pentru servicii de publicitate, pentru ca acesta sa vorbeasca cu ungurul care e ministrul MCTI, care sa nu cumva sa se uite urit la directorul Postei, Toader, care, deci, nu care cumva sa ramina fara functie.

Si, pentru ca Verestoy mai cunoaste si alti unguri, s-a mai facut cu o sesizare la DNA. Si nu i s-a tras chiar de la orice ungur, ci chiar de la cumnatul sau, Ferenczy Karoly. Care, in 2001, a cumparat conacul Ugron din Odorheiu Secuiesc, monument istoric mentionat inca din 1613, cu 4.000 de euro. Desi Primaria din Odorhei a atacat in instanta magaria, cumnatul lui Verestoy a cistigat in apel la Tirgu Mures, unde a fost aparat de Hajdu Gabor, fost ministru UDMR al Sanatatii. Dupa ce Ferenczy a renovat conacul ca sa se mute in el, a cumparat si domeniul aferent, de sapte hectare, cu 25.000 de euro.

Primarul Aradului a dat o fabrica si s-a ales cu o Falca de pamint cu vila pe ea
Pe raftul al doilea, in saptamina aceasta s-a cocotat Ghita Falca, adica primarul PD-ist al Aradului, dar si ginerele fostului vicepremier Seculici si dihai finul presedintelui Basescu. Ohoho, hai ca ne-ati facut ziua spumoasa cu vestea asta, domnu’ Morar (apropo, sa nu uitam: sa ne spuneti si noua cind va suna cetateanul Basescu Traian, nasul lui Falca, sa se intereseze de dosar. A, nu se poate? Dar daca va suna fostul sef pe linie de partid al lui Falca, Traian Basescu, ne impartasiti? A, bun, nici asta... Totusi, insistam: daca va suna presedintele Basescu sa se intereseze de speta asta, ne faceti din ochi?). Si mai spumoasa, insa, este invirteala imobiliara pe care a tratat-o de sus, tocmai din scaunul de primar al Aradului, Falca. Pe numele lui mic Ghita, primarul a vindut unei societati comerciale, Elcon, o fabrica in buricul tirgului pentru un milion de euro. Pentru ca era o fabrica profitabila, Elcon si-a facut banii la loc fix a doua zi. Dar ce spunem noi, a facut si un profit bunicel: a revindut cladirea cu doua milioane jumate de euro. Ce e drept, din profitul asta de un milion jumate, Elcon a trebuit sa scada pretul unui viloi din centrul orasului. Care, numai Falca stie cum, a ajuns la primarul Ghita al Aradului. Care, drept justificare, le spune celor de la DNA ca la mijloc nu a fost decit un schimb: el a dat, pentru casoi, un apartament de amarastean in care nu-i mai intra ego-ul de fin al lui Basescu.

Seful CJ Satu Mare a facut din Tintas armasar de calarit monumente istorice
Pentru final, pe raftul al treilea, l-am lasat pe un alt fost subordonat pe linie de partid al lui Basescu. Si anume pe chestorul Camerei Deputatilor, PD-istul Ioan Oltean. Deocamdata, Oltean doar se incalzeste uitindu-se de pe margine cum protejatul sau UDMR-ist, Stefan Szabo, seful Consiliului Judetean (CJ) Satu Mare, isi exerseaza semnaturile la DNA. Si pentru ce, dom’le, pentru ce? Ce mare chestie a facut? Pai, a luat cu japca pachetul majoritar de actiuni al hotelului "Dacia", din Satu Mare, monument istoric vechi de un secol.

La finantarea operatiunii a contribuit direct Vasile Tintas, afacerist din Negresti Oas, care detine, printre altele, Beny Alex SRL (firma dintre acelea care apartin "baietilor destepti" ai lui Basescu, care iau energie ieftina de la stat si o dau scump, uneori tot la stat). In afacere, Szabo a fost ajutat, in prima faza, de judecatorul Ioan Petruca. Acesta i-a dat o hotarire favorabila presedintelui CJ, in total dezacord cu desfasurarea procesului de pina atunci, prin care actionarii minoritari contestau preluarea pachetului majoritar de catre Szabo. In faza a doua, Petruca a ramas tot de partea UDMR-istului de la CJ, dar, de data aceasta, din postura de avocat care-l consiliaza ce sa spuna si ce nu la DNA.

De altfel, Petruca si-a bagat toata familia in smenul asta: nevasta-sa, Ecaterina-Susana, e notarul public la biroul caruia s-au incheiat toate actele tranzactiei. Cu toate acestea, PD-istul Oltean este cit se poate de la curent, doar ca nu are nici un chef sa faca vilva in jurul minariilor lui Szabo, pe care cu greu l-a convins, in 2005, sa intre pe bune in Alianta PD-PNL-UDMR. Cam asta e pe saptamana asta, fiti cuminti si folositi cartele prepay si carduri Mastercard daca vreti sa aminati flagrantul. Ca de turnatori oricum nu scapati.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.