Basescu si-a luat maior la SRI. Maior, Cristian George, mai exact. De la PSD. Mda, asta cu PSD ce ar mai putea suna a problema, ca doar pasiunea pentru grade a lui Basescu nu-i de azi, de ieri, ci de mult. A condus cirmaciul o masina pe drumurile publice sub influenta gradelor, deci de ce nu ar conduce o tara? De fapt, nici PSD-ul nu a fost vreodata o problema pentru Basescu.

Ba chiar, daca cititi ancheta de mai jos, o sa vedeti ca pasiunea pentru grade a lui Basescu nu a fost batuta decit de viciul functiei. Ca la algebra: functie de PSD, oamenilor din PD le-au crescut afacerile. Dupa cum va mai amintiti din gimnaziu, functiile se noteaza intre paranteze. Deci, sa deschidem paranteza si sa vedem daca, intr-adevar, functia bate gradul. Sau invers.

In opozitie, Basescu a inceput sa bea Iacob’s…

Ca sa intelegem combinatiile si permutarile in nestire dintre paranteze, sa incepem cu operatii mai simple. Cu adunarea, de exemplu. In 2001, pe linga proaspat trecutul in opozitie Partid Democrat s-au adunat o mina de securisti de bine, organizati intr-o celula numita Partidul National Roman. Operatia, denumita fuziune, s-a perfectat intre seful PD, Traian Basescu, si mentorul PNR, prof. dr. la universitatea "Ochiul si Timpanul", Virgil Magureanu.

Dintre noii membri ai PD adusi de Magureanu, doi aveau o cariera frumoasa in fata: Dorin Iacob si Liviu Tudor. Despre ei va fi vorba in ecuatiile de mai jos. Dorin Iacob, ex- militian si SRI-ist din Alba Iulia, a ajuns sa-i fie matrozului majordom si purtator de servieta. Conform letopisetelor juridice, Iacob a fost cel care a depus marturie in instanta in apararea lui Basescu in procesul "Flota", iar in "procesul lui Omar Hayssam", numele lui Iacob a fost amintit cind sirianul a declarat ca Basescu i-a dat un om de legatura pentru a furniza informatii despre cererile rapitorilor ziaristilor. Mai discret decit Iacob, Liviu Tudor s-a multumit numai cu afacerile. Asa a ajuns omul megamilionar, in opozitie.

…PD-istii au baut cafea ca Burcii…

Gata cu adunarea? Bon, atunci sa trecem la combinatii. Pentru inceput, una intre Dorin Iacob, sereistul pasat de Magureanu lui Basescu, si Cristian Burci, afaceristul pe banii statului pasat de Mitrea Manivela lui insusi. Se intimpla tot in 2001, cind s-a infiintat societatea Carpat Cargo SA, o matriosca ce a sugativat compania CFR-Marfa prin intermediul unui contract exclusivist de transport feroviar. Carpat Cargo beneficia de discount-uri atit de mari la transport, incit avea preturi nesimtit de bune in comparatie cu CFR-Marfa, societate de stat.

Printre actionari, Dorin Iacob si un alt PD-ist, Grigore Suciu. Ultimul, majoritar cu 66%. De fapt, Suciu si-a vindut, in 2002, actiunile lui Cristian Burci, omul de casa al lui Mitrea, in subordinea caruia pierdea bani CFR-Marfa. Pe care o capusa Carpat Cargo. Pentru serviciile grase facute partidului prin infratirea cu PSD, Suciu, unul din liderii PD Cluj si fost director al CFR-Calatori Cluj, a fost recompensat dupa cistigarea presedintiei de catre Basescu. In prima faza, Suciu a detinut functia de director general al CFR SA, la inceputul lui 2005. Ulterior, Basescu i l-a pasat lui Boc, care l-a numit director al regiei locale a domeniului public Cluj-Napoca.

…au fumat si un Carpat fara filtru…

Cind inca nu ajunsese pe centura politicii, Lavinia Sandru se combina si ea. Prin centru. Mai exact, prin centrul afacerilor PD-PSD-iste. Si mai exact, Sandru era asociata in sereleul Proactiv Factoring care, la rindul lui, detinea actiuni in Carpat Cargo. Asa importanta cum era in angrenajul purtatorului de mapa al lui Basescu asociat cu Burci, actualul deputat Lavinia Sandru a recunoscut ca a semnat diferite acte pentru ca Proactiv Factoring sa intre in asocieri, "ca sa fie totul bine".

Si tot brat la brat cu Dorin Iacob se plimba prin Carpat Cargo si Adrian Niculae. Acesta mai apare ca asociat si la firma de turism YDA Travel, agentie prin care ziaristii rapiti in Irak au ajuns la Bagdad in bratele teroristilor. Interesanta legatura? Deci, intrebare de zece puncte: care era personajul de contact intre Basescu si Omar? Ca doar nu Lavinia Sandru, ci, da, ati raspuns corect, fostul militian PD-ist Dorin Iacob. Care sustine ca il cunoaste pe Burci din 1993, ca a facut afaceri cu el, dar ca au avut dispute politice serioase. "Eu nu am emotii. Il stiu pe Burci de dinainte sa-l fi cunoscut pe Traian Basescu. Numai daca unul de la PSD si unul de la PD se pun impreuna sa fure statul, atunci este o problema", zice Iacob. Pai, zicem noi altceva?

…au dat sah si economat PSD-ului…

Nici Liviu Tudor, al doilea personaj al ecuatiilor magureano-basesciene, nu e strain de combinatiile PD-PSD. Tudor este taticul magazinelor economat, le stiti, cele pentru pensionari. Adi Nastase le-a taiat motul personal economatelor lui Tudor si, dupa cum stiti, Nastase nu taia motul oricui. Ei bine, economatele lui Tudor, prin care Nastase si-a facut campanie electorala desantata, functionau prin intermediul firmei Concordia, in vechile spatii ale alimentarelor comuniste (cum ar fi cel din sectorul 4). In Concordia e bagat Dorin Iacob, majordomul carator de mapa al lui Basescu. Caruia acelasi Basescu i-a carat, pe finalul mandatului lui de primar, trei spatii comerciale bucurestene in proprietatea Concordiei.

…ne-au inchis rusi in nas…

Si, ca sa vedeti ca Dorin si Tudor nu erau buni numai la combinatii, sa vedeti ca erau buni si la permutari. Asa au ajuns sa mute fabricile de ulei Interoil Oradea si Muntenia SA in proprietatea rusilor de la Bunge. Nu intimplator a rusilor. Pentru ca Iacob (in nume personal) si Tudor (prin intermediul Muntenia SA) detineau actiuni intr-o societate comerciala foarte draga lui Basescu. E vorba de Digicom SA, la care si marinarul avea actiuni prin intermediul fostei banci Unirea, preluata apoi, prin smen, de niste rusi ale caror legaturi cu KGB au fost probate prin anchete jurnalistice ale Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

De altfel, pe cind se ocupa cu astfel de permutari de actiuni, procente si firme, Dorin Iacob era vicepresedintele PD Bihor, iar Basescu presedinte al PD-ului dodolot, dar si primar al Capitalei. Calitate in care marinarul si-a pus de mai multe ori obrazul pentru aceiasi rusi din jurul Bancii Unirea, care infiintasera compania imobiliara MTS Leasing. In cele din urma, rusii de la MTS Leasing s-au carat cu banii citorva zeci de mii de fraieri care platisera pentru achizitia de case. Iar Basescu a iesit presedinte.

…nu au mai dat la Manivela...

La final, ar trebui sa ne ocupam putin si de impartire. Sa facem o scurta recapitulare. Sa ne amintim, de exemplu, de ce baietii destepti din preajma lui Basescu isi imparteau, cot la cot cu cei ai lui Nastase, afacerile de stat. Sau preferati mai degraba sa va amintiti cum a impartit Traian atacurile la adresa PSD in campania prezidentiala din 2004? Haideti, ca se leaga. La a doua intrebare, raspunsul este ca matrozul l-a atacat electoral, in exclusivitate, pe Adrian Nastase, nedreptatind in mod clar alte gulere albe social-democrate. Il amintim doar pe dl Miron "Manivela" Mitrea. Iar daca am raspuns la asta, stim si raspunsul la prima intrebare, nu?

Care ar fi ca, odata venit la Ministerul Transporturilor, lui Mitrea nu i-a dat prin cap sa-l controleze pe Basescu, predecesorul sau, si pe pupila acestuia, Anca Boagiu, la ouale contractelor publice. Mitrea l-a pastrat chiar la pupitrul utilajului de hotii numit CFR tocmai pe Mihai Necolaiciuc, omul promovat de Boagiu si Basescu, acuzat de furtisaguri de tispe milioane de euro. Noncombatul acesta politic a fost, dupa cum ati putut vedea mai la deal, sudat in timp prin adunari de securisti, combinatii de afaceri, contracte publice si bani care i-au asigurat PD-ului supravietuirea politica inainte de 2004.

…si s-au indatorat unii pe altii

Si, apropo de supravietuire, sa mai spunem ca Iacob avea cu ce. Digicom SA, despre care v-am povestit ca era detinuta, partial, de acesta impreuna cu Basescu, indirect, a vazut de la Bancorex credite de peste 7 milioane de dolari. Pe care Bancorex nu le-a mai vazut niciodata inapoi. Iar printr-o alta firma, Iacob a mai supt peste un milion de dolari de la Bancorex, din care a apucat sa achite abia jumatate. Exact dupa aceeasi reteta, un alt PD-ist, Silvian Ionescu, a uitat sa mai dea inapoi tot vreo 7 milioane de dolari Bancorexului. In cazul ambilor, si Basescu se face ca a uitat. Ca i-a cunoscut. Desi Iacob este seful departamentului de imagine al PD, partid cu care presedintele iese la restaurant sa faca planuri de guvernare, iar Ionescu este chiar seful Garzii de Mediu, adica demnitar al statului roman cu rang de secretar de stat.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.