Romania va primi din partea Uniunii Europene, in intervalul 2007-2013, aproximativ 19,7 miliarde de euro, bani care reprezinta fonduri structurale si de coeziune, suma care nu include si agricultura, a declarat secretarul de stat din Finante, Bogdan Alexandru Dragoi.

"Sumele alocate pentru programul operational de convergenta reprezinta 19,2 miliarde de euro, iar cele pentru programul de cooperare economica teritoriala reprezinta 0,5 miliarde de euro", a precizat Dragoi, citat de NewsIn. Bugetul de stat va trebui sa cofinanteze aceste fonduri cu alte 3,1 miliarde de euro, a adaugat secretarul de stat. Cea mai mare parte din acesti bani va fi repartizata catre proiectele de infrastructura de transport (23,8%), urmate de proiectele de mediu (23,5%), cele regionale (19,4%).

Guvernul trebuie sa asigure finantarea obligatiilor asumate de Romania fata de UE care sunt estimate la 7,5 miliarde de euro intre 2007-2013 si inseamna, pe de o parte contributia la bugetul comunitar, iar, pe de cealalta cofinantarea fondurilor primite de la UE. Contributia la bugetul UE va fi de circa un miliarde de euro anual.

Costurile aderarii vor creste odata cu indeplinirea standardelor agendei de la Lisabona, pentru care guvernul a estimat are nevoie de 150 milioane de euro anual pana in 2013.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.