Uniunea a gresit atunci cand a afirmat ca sunt intrunite conditiile pentru aderare. Romania nu a inregistrat suficiente progrese pe calea reformelor, iar elitei politice romanesti nu-i pasa daca tara va pierde din fondurile promise de UE. In plus, exista pericolul ca banii primiti sa fie folositi pentru a alimenta coruptia "la o scara de neimaginat".

Aprecierile apartin cunoscutului politolog britanic Tom Gallagher si au fost publicate, ieri, in Financial Times, sub titul "Europa isi deschide portile unei Romanii care nu a realizat reforme".

Elitei politice romanesti nu-i pasa

Vinovati de aceasta situatie sunt in principal politicienii romani, despre care analistul britanic spune ca sunt, in mare parte, oameni de afaceri fost comunisti.

Pe 26 septembrie, s-a decis sa se ofere Romaniei statutul de membru al UE, incepand cu ianuarie anul viitor, in speranta ca restantele vor fi rezolvate pana la primavara. "Dar va fi oare elita romaneasca, formata in special din oameni de afaceri fost comunisti, impresionata de amenintarea cu excluderea tarii de la unele politici, in caz de esec? Ma indoiesc", comenteaza politologul britanic. El precizeaza ca aceasta elita si-a aratat indrazneala pe 8 septembrie, cand Parlamentul roman a refuzat sa adopte o lege care i-ar fi obligat pe functionarii publici si pe politicienii alesi sa dezvaluie sursa averilor lor si sa accepte controlul acestora.

Banii europeni vor alimenta coruptia

"UE nu a reusit niciodata sa convinga politicienii romani sa vindece tara de abuzurile care au fost facute de la caderea comunismului. De 15 ani, oportunitatile de a face reforma au fost ratate", apreciaza Tom Gallagher. In aceste conditii, el aduce in discutie faptul ca cele 30 de miliarde de euro pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la Bruxelles pana in 2012, in loc sa fie folosite pentru a moderniza tara, vor alimenta coruptia la o scara de neimaginat. Principalul argument ar fi acela ca "exista multe cai de a drena banul public catre retele de politicieni care, de regula, sunt si oameni de afaceri".

Si Bruxelles-ul are partea sa de vina

Bruxelles-ul a adoptat o atitudine de neimaginat fata de problemele Romaniei, atitudine care abia a "zgariat, la suprafata", in loc sa adopte masuri stricte. In aceste conditii, "este greu de evitat impresia ca tara adera in mare parte in termenii stabiliti de elita locala, care s-a dovedit de multe ori mai isteata decat functionarii de la Bruxelles", comenteaza analistul britanic.

"Poate cea mai mare greseala a UE" a fost incapacitatea de a asigura adoptarea reformelor de piata si ambitia de a afirma ca sunt intrunite conditiile politice pentru aderare. Insa, toate aceste masuri au venit in contextul in care elita romaneasca stia ca economia tarii este integrata in mare parte in UE. Si ca acele companii occidentale care controleaza deja aproape toate bancile romanesti, ca si industria alimentara si cea energetica, vor face presiuni la Bruxelles pentru aderarea Romaniei in 2007.

Romanul obisnuit va avea cel mai mult de pierdut

Statele UE nu se pot izola de consecintele pe care le va avea acceptarea in Uniune a unei Romanii nereformate. Insa cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi romanii, sustine Gallagher. Din anul 2000, de cand au inceput negocierile pentru aderarea la UE, 21 de milioane de romani au indurat "ani de terapii de soc". Sondajele arata ca marea majoritate nu se asteapta ca, in urmatorii ani, coruptia sa scada. Aproape o cincime din forta de munca deja a emigrat. Abisul dintre cei care conduc si cei care sunt condusi abia daca se va diminua. Salariul mediu este cam 15% fata de cel din UE, insa preturile la serviciile de baza sunt apropiate de cele din vest.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.