Presedintele Romaniei, Traian Basescu si primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, au salutat joi deschiderea la Bucuresti a celei de-a XI-a editii a Sommetului Francofoniei. "Pentru Romania este o adevarata onoare sa fie prima tara a Europei, in afara de Franta, care a fost aleasa ca gazda a acestei prestigioase reuniuni", a declarat seful statului. La randul sau, premierul Tariceanu a subliniat rolul extrem de important al tarii noastre in promovarea limbii franceze in aceasta parte a Europei. "Sa va spun un secret, va gasiti in-tr-o tara care iubeste franceza. Romania este vectorul cel mai important de promovare a limbii franceze in Europa Centrala si rasariteana", a spus seful executivului.

El a evidentiat faptul ca in tara noastra exista 24 de institutii de invatamant superior membre ale Asociatiei Universitatilor asociate limbii franceze, peste 40.000 de studenti francofoni si 14.000 de profesori care predau limba franceza. Premierul a subliniat traditia francofona veche de peste 100 de ani in formarea elitelor romanesti care au insotit intregul proces de modernizare a Romaniei. Tariceanu a aratat ca Franta a avut un rol decisiv in formarea statului unitar roman, atat in 1859, cat si la sfarsitul primului Razboi Mondial. "In anii totalitarismului, limba franceza a fost pentru multi romani un mijloc de exprimare a libertatii", a mai spus primul-ministru.

Seful guvernului a adaugat ca, desi exista voci care sustin ca franceza este minoritara fata engleza, autoritatile au datoria de a asigura echilibrul necesar in utilizarea celor doua limbi. "Avem vointa politica si mijloacele necesare pentru a actiona", a mentionat Tariceanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.