Romania si Bulgaria, cele doua tari abia intrate in Uniunea Europeana, sunt deja vazute de catre criticii extinderii drept surorile urate ale UE, potrivit unui articol publicat de BBC.

Criticilor le-a fost frica de imigratie si au exprimat indoieli cu privire la capacitatea celor doua tari de a implementa reforme, care sa nu destabilizeze situatia financiara a tarii, se arata in articol Mai mult, in urma evenimentelor din Ungaria, mai multi observatori s-au intrebat cum vor reusi autoritatile sa concilieze speranta populatiei intr-o viata mai buna in UE cu realitatile economice mai dure.

"Aderarea la UE in mod cert creeaza probleme, si este vorba in ultima instanta de psihologie. Oamenii cred ca prin integrare vor trai mai bine. Adevarul este ca lucrurile nu vor evolua mai bine sau mai rau decat erau inainte de aderare", a declarat directorul fondului de investitii Veritas, Klaudius Sobczyk, citat de BBC.

Romania si Bulgaria au facut progrese foarte importante in pofida presei proaste din ultima vreme, dar in ceea ce priveste economia romaneasca exista anumite temeri cu privire la lipsa fortei de munca, arata autorul articolului, Ben Richardson.

"In Bucuresti si in vestul tarii, rata somajului a scazut pana la 2% si exista ingrijorari cu privire la disponibilitatea fortei de munca, dupa ce companii straine, cum ar fi Procter&Gamble, si-au deschis fabrici", spune BBC citat de NewsIn.

Autorul aminteste ca Romania a avut una dintre cele mai rapide rate de crestere din Europa, cu o majorare medie a produsului intern brut (PIB) de 5,8%. "Anul acesta este asteptata o crestere economica de 5,5%, dar in timp ce marii exportatorii erau in trecut industriile grele, astazi Romania beneficiaza de un consum intern sporit si de industriile producatoare de componente de masini", a afirmat Richardson.

Vanzarile segmentului de retail cresc cu o medie anuala de 25% in Romania, iar companiile se asteapta sa vada o crestere a cererii pentru telefoane mobile si masini, arata articolul.

"Pe baza a ceea ce s-a intamplat in ultimul val de integrare, este de asteptat ca presiunile inflationiste sa cesca, cele mai mari scaderi de preturi urmand sa survina la produsele alimentare si la bunurile de consum din import. in acelasi timp, guvernele celor doua tari vor fi puse sub presiune pentru a-si majora cheltuielile pentru sanatate, pensii dar si pentru salarii", mentioneaza BBC.

In opinia autorulu, intrebarea esentiala este cat de repede vor trece guvernele la cheltuieli publice, in conditiile in care sunt putine cai de a genera venituri suplimentare: "Taxele sunt o problema sensibila, mai ales ca Romania a optat pentru cota unica de 16%: imprumuturi masive si pompate in economie, vor determina resurectia inflatiei, marirea dobanzilor si incetinirea cresterii economice".

In acelasi timp analistii au avertizat ca salariile mari din cele doua tari ar putea determina marile firme sa se orienteze pentru investitii in alte tari, iar armonizarea cu reglementarile UE ar putea mari birocratia si obstructiona dezvoltarea.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.