Presedintele Traian Basescu a tinut sa clarifice scandalul declansat de neinvitarea presedintelui Libanului la Sommet-ul Francofoniei, mentionand ca a trimis o invitatie pentru participarea la sommet premierului acestei tari si a apreciat ca a procedat corect. Afirmatia sefului statului a venit in contextul intervievarii premierului Canadei, Stephan Harper, caruia i s-a cerut parerea in privinta acestui subiect.

Premierul Canadei, sosit la Bucuresti cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, a evitat sa comenteze decizia presedintelui Basescu de a nu invita presedintele Libanului la sommet, afirmand doar ca "decizia apartine tarii gazda".

Traian Basescu a intervenit si a precizat ca a trimis invitatia pentru sommet premierului libanez. "Pentru a nu exista nicio confuzie, va pot informa ca am transmis invitatia primului-ministru al guvernului libanez si consider ca am procedat corect. Asta-i tot", a spus el.

La inceputul lunii iunie, Romania a trimis catre statul libanez o invitatie pentru participarea la Sommet-ul Francofoniei care, initial, fusese adresata presedintelui acestei tari.

Se pare ca, in urma unor recomandari diplomatice franceze, invitatia a fost redirectionata catre premierul libanez, asupra presedintelui acestei tari existand un embargo de participare la evenimentele internationale (presedintele Libanului este suspectat de sustinere a terorismului - n.r.).

In urma acestor neintelegeri, premierul libanez, Fouad Siniora, l-a trimis la Sommet-ul Francofoniei pe ministrul culturii. El l-a indemnat pe presedintele Emile Lahoud sa-i inteleaga pozitia, motivand ca Libanul "nu ar trebui sa lipseasca de la nici un eveniment international", conform editiei electronice de ieri a publicatiei "Daily Star".

Sommet-ul "este o ocazie sa ne adresam prietenilor Libanului si sa aparam drepturile si optiunile nationale", a precizat premierul.

In declaratia finala de la sommet, un punct foarte important il constituie ajutorul pe care tarile francofone il vor da Libanului, acesta fiind unul dintre cele mai importante subiecte discutate in timpul Francofoniei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.