Fostul sef al Agentiei SAPARD, Samoila Szabo, a acceptat sa explice, in exclusivitate pentru Jurnalul National, mecanismul acordarii preferentiale a fondurilor SAPARD. Efectele pot fi devastatoare pentru Romania, in conditiile in care Comisia Europeana va demara o serie de verificari, iar, pe de alta parte, fondurile acordate in baza unor proiecte in loc sa-si aduca aportul la dezvoltarea infrastructurii economice sunt pierdute in conturile unor grupuri de interese.

In urma prezentarii cazului de la Ceahlau - Neamt, cand am aratat cum s-a irosit un milion de euro in cadrul unui proiect SAPARD, am primit numeroase semnale din tara despre astfel de afaceri cu bani europeni. Am inteles ca deja este vorba despre o metoda de accesare, in interese de grup, a fondurilor europene, metoda aplicata la nivel national.

Mai mult, discutiile cu reprezentantii SAPARD ne-au demonstrat ca situatia este acceptata, dat fiind faptul ca multe proiecte se acorda preferential. Mecanismul este si mai bine explicat, chiar din interior, de fostul sef al agentiei, Samoila Szabo, cel care a fost demis, pentru "ineficienta", de controversatul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur.

TUNURILE

Un rol important in afacerile cu fonduri europene il au pionii, adica cei care sunt folositi pentru atragerea de fonduri in baza unor proiecte si care pot fi foarte usor sacrificati in cazul in care "combinatia" se soldeaza cu scandal sau cu arestari. Samoila Szabo sustine ca "marile licitatii s-au facut in 2002, in 2004 si se fac si acum. Sunt foarte multe feluri de a directiona licitatia. De la intocmirea Caietului de Sarcini si pana la componenta comisiei etc. Erau in 2004 firme mari care aveau oarecare spate politic. Sau care mergeau pe la primari sa le dea lor lucrarea. Primarul facea licitatia, incerca sa dirijeze licitatia. Chestiunile astea se intampla dintotdeauna". [...]


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.