„Fiare vechi contra anvelope noi“ a dus la eliminarea sefului de Stat Major al Armatei si anchetarea omului de afaceri Tofan. Ca de obicei, nici fiarele vechi, nici anvelopele noi nu au contat prea tare. Dizgratiile si mismasurile politice, tot ele, anchilozatele, sint trase de urechi

Turnurile gemene

Reporter: Cit de prost sinteti?
Eugen Badalan: Nu stiu, in ultimul timp nu m-am dus sa-mi fac indicele de inteligenta.

Rep.: Dar declaratia aia cu caderea turnurilor gemene: armata si biserica, deci declaratia aia pare de prost.
E.B.: Nu am zis ca au cazut, am zis ca sint atacate.

Rep.: Deci, nu au cazut.
E.B.: Nu mor caii cind vor ciinii. Daca simbolurile romånesti ar cadea de cite ori ar vrea cineva, eram disparuti de mult.

Rep.: A cazut Badalan!
E.B.: Haideti, haideti, Badalan nu e un simbol. Armata e un simbol.

Rep.: Pe Badalan l-au dat jos, nu pe Armata au dat-o de pamint!
E.B.: Eu nu discutam de Badalan, discutam de armata tarii, pentru ca Badalan putea fi dat jos prin tot felul de metode. Putea fi chemat de cei in drept si i se spunea: azi iti inchei cariera militara, pleci! Si Badalan ar fi spus: plec! Dar sa se faca masinatii murdare ca sa-l dai jos pe Badalan, masinatii murdare care, atentie, nu-l lovesc pe Badalan, nici o masinatie de genul asta. Astea duc la decredibilizarea armatei. Badalan, individul Badalan, in lumea internationala militara, si-a ocupat pozitia…

Badalan in lume

Rep.: Ce pozitie?
E.B.: Uite ca nu am facut un clasament, dom’le! Uite ca nu stiu daca sint pe locul 20 sau…

Rep.: Ce inseamna Badalan?
E.B.: Inseamna ca Badalan e recunoscut ca profesionist militar de toti generalii aflati in NATO si UE, este cunoscut de toti comandantii strategici ai NATO, a fost invitat, nu datorita pozitiei, ci datorita ideilor, cunostintelor, manifestarilor profesionale, sa prezinte materiale la simpozioane… nu in Romånia… nu, in Romånia nu avem nici o valoare, ca asa sintem noi, romånii. Noi acasa ne terfelim unii pe altii.

Rep.: Dar stiti ce e fascinant?
E.B.: Va rog…

Rep.: Cum dracu’ avem atitia generali intr-o armata care, in timpul lui Ceausescu, culegea cartofi si tragea chiulul?
E.B.: Sinteti intr-o grava eroare. Nu sinteti singurul. Doamne, citi generali sint! - spuneti toti… Va spun eu, in acest moment sint sub 80 de generali. Exact citi trebuie. La o armata de peste 90 de mii de oameni. Regula lumii este un general la 1.000 de soldati.

Si timpiti, si destepti

Rep.: Dom’ general, stiti cum am facut eu armata si cu ce se ocupau lentii si capitanii mei? De tot risul. Cum ati putut ajunge o competenta deasupra unei asemenea armate?
E.B.: Daca judecati armata in urma unor experiente mai placute sau mai putin placute ca soldat…

Rep.: Unde erau oamenii destepti din armata?
E.B.: Haideti sa ne lamurim! Nu stiu care e parerea dumneavoastra despre indivizi. Fiecare individ ramine o entitate. Viata mea m-a facut sa vad soldati extraordinari, dar si unii timpiti. Am vazut subofiteri extraordinari, dar si subofiteri timpiti. Am vazut si generali extraordinari, dar si generali timpiti. E adevarat, nivelul de timpenie se manifesta altfel, sau timpenia generalului e diferita de cea a soldatului, in primul rind prin faptul ca timpenia soldatului nu produce atitea pagube cite produce timpenia generalului. Daca incepeti cu ceea ce se intimpla la noi, adica "totul la gramada", generali multi, armata, o adunatura de timpiti - sinteti intr-o grava eroare…

Rep.: Intr-o marja de eroare.
E.B.: Daca faceti parte din categoria ziaristilor care pentru ca un soldat sau un ofiter face un accident de circulatie la Botosani, care ramine un accident, si dumneavoastra titrati ca armata romåna isi omoara propria populatie… daca faceti parte din aceasta categorie, nu mai are rost sa discutam.

Rep.: O, nu! De unde competente in Armata asta cind eu am dat numai peste timpiti?
E.B.: Haideti sa spun un lucru: directorii din Statul Major sint generali cu o stea sau doua, au cel putin o licenta, cel putin un masterat, cel putin un doctorat.

Rep.: La particulare, in invatamint la distanta!
E.B.: Noi nu prea avem unde face din astea!

Rep.: Deci, aici sinteti destepti cu totii!
E.B.: Sintem instruiti si educati. Desteptaciunea nu tine nici de educatie, nici de instruire. Desteptaciunea e alta chestie. Eu am vazut in viata mea destepti analfabeti si doctori in stiinte prosti. Desteptaciunea tine de altceva.

Destept sau lucid?

Rep.: Si cind ati vorbit de atacul turnurilor gemene, erati destept sau lucid?
E.B.: Maxim lucid! Era decredibilizarea armatei.

Rep.: Pai, ati semnat ca primarul pe fiare vechi contra anvelope!
E.B.: Stati putin, dumneavoastra sinteti judecator? Nu. O sa vedem numai in Justitie. Daca induceti ideea ca Popescu sau Badalan, care a semnat hirtiile alea, sint niste corupti, timpiti, iar nu avem ce discuta.

Rep.: A fost mare bucurie ca a cazut Badalan!
E.B.: Unde?

Rep.: In ziare! Inca o victorie a Aliantei D.A.!
E.B.: Cred ca a fost victoria Aliantei impotriva Aliantei, dom’le, nu impotriva lui Badalan…

Rep.: Sinteti omul lui Basescu, nu?
E.B.: Am fost numit de Iliescu. Deci, omul lui Iliescu. Intre timp am devenit omul lui Basescu, care m-a destituit. Eu nu sint bolnav de scenarita.
Atanasiu

Rep.: Pe Atanasiu l-ati lucrat.
E.B.: Da, am incercat sa-l lucrez, sa fac din el om, n-am reusit. Nu poate fi prelucrat. Are in el un material de o asa proasta calitate ca nu ai ce scoate din el. Eu am incercat sa pastrez Armata in normalitate si moralitate. Atanasiu a vrut altceva. Ce construiam eu, demola el. Care sint motivele lui? Imi scapa si, ca sa fiu cinstit, Atanasiu nici nu ma intereseaza. E ultima oara cind imi aduc aminte de acest nume. E un vis urit pe care l-am trait alaturi de colegii mei din Statul Major General… am trait cu totii acest cosmar cu numele Atanasiu. Cu asta basta. Acest individ nu mai exista. Nu poti conduce ministerul asta ca pe un SRL. Deci, iti trebuie o cultura si o instructie care sa-ti permita sa conduci un minister atit de complex.

Rep.: Sa conduci cirdasia generalilor, mafia lor.
E.B.: Daca nu aveti alt termen pentru a lucra impreuna, imi asum termenul de cirdasie. Noi, militarii, lucram in cirdasie fiindca spiritul militar se organizeza numai in echipa. Daca nu ai incredere in cel din fata-spatele-inaintea ta, nu esti militar.

Generalul fara razboi

Rep.: Pai, toata viata asta nu ati luptat in nici un razboi.
E.B.: Daca nu ne vom instrui si nu ne vom educa decit ca la razboi, la razboi vom fi victime sigure.

Rep.: Dumneavoastra, ca general, nu ati condus nici un razboi.
E.B.: De ce nu faceti o initiativa ca sa radeti armata de pe fata pamintului? Ce faceti? Ne tineti de teatru aici? Daca ati intrat in pace eterna, de ce mai tineti armata? Sa fim seriosi, totusi!

Gelu Tofan: "Fiare contra anvelope? Nu a fost o afacere profitabila!"
Batut, furat, anchetat

Rep.: Iata un bilant al activitatii dumneavoastra: printul anvelopelor, omul de afaceri batut, furat de partenerul de afaceri si anchetat de DNA.
Gelu Tofan: Mai intii, presa imi spunea rege, nu print. Doi, nu sint anchetat cu DNA… una dintre firmele mele a incheiat un contract cu armata si acest contract este folosit ca o arma intr-o disputa politica dintre doua grupuri. Mai mult, nici eu, nici alt angajat Tofan nu a fost chemat la DNA.

Rep.: Pai, iese fum fara foc?
G.T.: Este o disputa intre doua tabere. Atanasiu, pe de o parte, impreuna cu conducerea PNL, si tabara Badalan, care e sustinut de Basescu. Asa a fost scos acest contract, care din punct de vedere al sumei nu e una spectaculoasa, mai putin de 500.000 de dolari, dar firma Tofan dadea bine in scandal.

Stolojan la Tofan

Rep.: Nu inteleg.
G.T.: Stolojan lucra la Tofan, azi Stolojan lucreaza cu Basescu. De-a lungul timpului am fost controlati de toti, ANAF, Politia economica. Nu ne-au gasit nimic. Totul poate fi interpretat ca oneros cind e vorba de tehnica militara, dar se uita ca tehnica din armata e din 1960, ca armata nu avea bani si trebuia sa trimita tehnica de lucru pe teatrele de operatii si ca noi sintem singurii care producem anvelope pentru aceasta tehnica uzata moral.

Rep.: Ce smecherie faceti?
G.T.: Nu e, dom’le, nici o smecherie. Nu am avut nici un interes. Armata nu avea sa ma plateasca si ei au spus ca daca acceptam fier vechi contra anvelope. E ok, am spus. Nici o firma din lume, repet, nu produce tipodimensiunile pentru sereuri… celebrele Bucegi si Carpati, din ’60.

Rep.: Ce-ati facut cu fierataniile?
G.T.: Noi le-am luat… nu am dat nici un kilogram la export, toate le-am vindut operatorilor specializati de pe piata ca sa recuperam banii. Noi, repet, producem anvelope si interesul nostru era sa ne recuperam banii.

Numai necazuri din cauza fiarelor vechi

Rep.: V-ati scos banii din smenul asta?
G.T.: Nu e, dom’le, nici un smen. Numai necazuri am avut din cauza masinilor respective. Tot timpul existau diferente cantitative… ei ni le vindeau la greutatea din ’60, de pe vremea cind erau noi… Or, am mai avut problema furturilor. Le incarcam in trenuri si tiganii se urcau in gari si furau tot ce se putea desprinde. Erau probleme mari. Nu a fost o afacere profitabila din nici un punct de vedere.

Rep.: V-ati oprit vreun tanc pentru colectie?
G.T.: Asta e o gogorita! Nici un tanc nu ne-au dat. Ne-au dat buldozere, macarale vechi. Sint o victima colaterala, dom’le, a unei dispute dintre doua tabere. Eu sint perceput ca om al lui Basescu, prin Stolojan… se stiu filiatiile mele liberale, or acum vad ca sint indezirabil pentru liberali.

Badalan - omul lui Basescu, Tofan - omul lui Basescu, Basescu da jos cu Badalan pe baza de Tofan

Rep.: Sinteti liberal?
G.T.: Un om de afaceri nu poate fi doar liberal. Nu sint membru de partid, dar am fost perceput astfel prin Stolojan, repet.

Rep.: Ati cotizat la liberali?
G.T.: Sigur, in limitele legii. Ca toti oamenii de afaceri, tinind cont de simpatiile pe care le am fata de liberalism si ideologia respectiva.

Rep.: Complicat smen.
G.T.: Nu e smen si nu e complicat. Cum a aparut acest balon de sapun, asa o sa si dispara. Daca sint nerespectate niste proceduri interne, e treaba Armatei, eu am negociat un pret, am dat anvelopele… sint om de afaceri, cu asta ma ocup. Nu ma justific pentru asta.

Rep.: Mi-a placut cum ati fost sfirtecat.
G.T.: E, aici a fost un interviu, un aranjament cum se mai face la noi… un ziar de mare influenta din tara asta a facut un interviu cu un general tot sef al auditului la incheierea contractului meu si i-au pus niste vorbe in gura astuia si s-a trezit foarte suparat acum. O chestie fabricata. Daca nu era contractul cu Tofan, ii gaseau lui Badalan altceva.

Rep.: Pai, Badalan a fost trintit de Basescu, cu care sinteti pe smen… sinteti omul lui.
G.T.: Pai, asta e, ca nu inteleg nici eu, ca nu Badalan trebuie tras la raspundere, ci Popescu, seful Statului Major de dinaintea lui.

Rep.: Tot nu inteleg, daca Tofan e omul lui Basescu, cum de v-au bagat in asta?
G.T.: Pai, trebuie sa-l intrebati pe Badalan.

Rep.: Basescu e cu prietenul dumneavoastra Stolojan.
G.T.: Da.

Rep.: Stolojan e prieten cu dumneavoastra.
G.T.: Da.

Rep.: Atunci de ce Basescu l-a demis pe Badalan pe motiv de Tofan?
G.T.: Nu stiu, dom’le! Eu le-am luat pe astea din presa. Eu nu-l cunosc pe Badalan, nu-l cunosc pe Atanasiu. Contractul respectiv era prea mic ca sa ma ocup eu personal de el. Am angajati pentru asa ceva.

Rep.: Cu Basescu ati mai iesit la baute?
G.T.: Nu. De cind a devenit presedinte, ne-am vazut numai oficial.

Rep.: Stolojan?
G.T.: Da, ne mai vedem, mai vorbim la telefon, dar nici o legatura cu politica. Nu am discutat niciodata despre povestea asta. Sa faca lumina DNA-ul.

Cu toti, dar cu nici unul

Rep.: Ati trecut cu firma prin toate gastile politice.
G.T.: Da. Am avut relatii bune cu toate partidele. Un business ca al meu nu poate merge in functie de cine este la putere. Nu pot functiona din patru in patru ani.

Rep.: Deci, ati dat mina cu toti politicienii.
G.T.: Am procedat cum procedeaza orice om de afaceri care are o afacere ce nu merge sezonier. Nu m-am dat de partea nimanui neaparat.
Eugen Istodor


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.