Corespondenta BBC la Bruxelles a vazut proiectul raportului Comisiei Euroopene ce va fi publicat pe 26 septembrie

Comisia Europeana va confirma ca Romania si Bulgaria pot adera la 1 ianuarie 2007, fara nici o amanare. Dar potrivit proiectului de raport vazut de BBC, ambele tari vor avea o masura de salvgardare privind pesta porcina si vor fi avertizate cu alte sanctiuni daca nu obtin rezultate concrete in combaterea coruptiei, reforma justitiei si distribuirea corecta a fondurilor comunitare pentru fermieri.

Romania are insa mai putine sarcini de indeplinit decat Bulgaria, dar chiar si dupa 1 ianuarie, cele doua tari vor fi tinute sub supraveghere ca nici o alta tara membra. Potrivit proiectului, "raportul confirma ca Bulgaria si Romania au facut in continuare progrese pentru a-si incheia pregatirile in vederea aderarii, dovedindu-si capacitatea de a aplica principiile si legislatia Ununii Europene de la 1 ianuarie 2007".

Romania - mai putine probleme ca Bulgaria

Cu toate acestea, raportul evidentiaza o serie de domenii problematice "unde Comisia va initia masurile adecvate pentru a asigura functionarea corecta a Uniunii daca cele doua tari nu iau masuri corective imediate".

Dar daca Bulgariei i se cer "actiuni imediate si noi eforturi", Romania trebuie sa arate doar "noi eforturi." Pentru a semnala diferentele dintre cele doua tari in domeniul cheie al justitiei si luptei impotriva coruptiei, raportul stabileste sase obiective -- asa numite "benchmarks" -- pentru Bulgaria, si doar patru pentru Romania.

In primul rand, mai multa transparenta in functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, unde raportul remarca din nou potentiale conflicte de interese in cazul anumitor membri.

Progrese cerute in lupta impotriva coruptiei

Apoi, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, continuarea investigatiilor impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt si combaterea coruptiei la nivelul administratiei locale.

Raportul noteaza pe de alta parte ca investigatiile DNA au continuat sa sporeasca in cantitate si calitate, dar cere vointa politica mai clara pentru a face recentele progrese ireversibile, in special la nivelul parlamentului.

Romania si Bulgaria vor face un prim raport asupra progreselor pana la 31 martie 2007, dar Comisia va face propria sa monitorizare, numita eufemistic "mecanism de asistenta si verificare", care se va solda cu un raport catre Parlamentul European si statele membre pana in iunie. Mecanismul va continua pana la indeplinirea obiectivelor.

In caz contrar poate fi declansata clauza de salvgardare care va duce la nerecunoasterea deciziilor judecatoresti in restul Uniunii Europene.

Ragaz pana la 31 martie 2007 pentru acreditarea agentiilor de plati

Romania si Bulgaria au de asemenea ragaz pana la 31 martie sa-si acrediteze agentiile de plati pentru subventiile agricole si sistemul de inregistrare a terenurilor. Daca nu, Comisia va ingheta un sfert din platile pentru fermieri, in valoare de sute de milioane de euro.

Un demnitar european a precizat ca banii vor fi platiti fermierilor, dar nu vor fi rambursati statului roman. El a subliniat insa ca e prima data cand Comisia ia o asemenea masura drastica pentru noile state membre, si ca e vorba indiscutabil de o clauza de salvgardare.

Exporturile din produse porcine - in continuare restrictionate

Raportul avertizeaza de asemenea ca situatia pestei porcine necesita anumite decizii bazate pe clauza de salvgardare in domeniul sigurantei alimentare, adica prelungirea interdictiei exporturilor de porci vii, carne de porc si produse din carne de porc dupa 1 ianuarie 2007.

Alte restrictii pot fi introduse daca Romania nu finalizeaza sistemul de colectare a animalelor moarte si in cazul fabricilor de procesare a produselor alimentare si produselor lactate care nu corespund normelor europene.

Ambele tari sunt incrarajate "sa foloseasca bine lunile care-au mai ramas pana la aderare pentru a remedia problemele ramase". E suta la suta 2007, dar cu avertisment, spunea un inalt demnitar euroepan.

Concluziile finale vor fi adaugate doar luni dimineata, urmand ca raportul - care are acum 50 de pagini - sa fie adoptat de Comisia Europeana marti la Strasbourg si prezentat plenului Parlamentului European. Imediat dupa aceea, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, vor merge in Bulgaria si apoi in Romania pentru a transmite vestea cea buna, dar si ce mai e de facut pana la 1 ianuarie, si dupa....


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.