Vamesii retinuti joi in urma unei ample actiuni, destul de spectaculoasa, desfasurata la Aeroportul "Henri Coanda" Bucuresti vor fi cercetati in stare de libertate. Magistratii Tribunalului Bucuresti nu au dispus eliberarea unor mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele lor. In cele 24 de ore de retinere si ancheta, patru dintre vamesi au fost spitalizati pentru citeva ore, dupa ce au reclamat afectiuni cardiace.
Instanta a respins cererea DNA de arestare preventiva a vamesilor acuzati de coruptie, insa aceasta a mai dispus ca lucratorii vamali sa nu paraseasca Bucurestiul.

17 dintre cei 18 vamesi de la Aeroportul Henry Coanda fusesera retinuti de procurorii anticoruptie sub acuzatia de luare de mita si primire de foloase necuvenite.

Primul vames, dintre cei 17 cercetati de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru luare de mita, a parasit ieri, la ora 13.30, arestul Directiei Cercetari Penale din IGP. El a fost eliberat dupa ce a expirat Ordonanta de retinere de 24 de ore, emisa joi, pe numele acestuia de procurorii anticoruptie. Vamesul a spus doar ca nu a luat mita, el fiind insotit de o avocata care a precizat ca se va dovedi la proces ca vamesul nu este vinovat. Ceilalti 16 vamesi au fost eliberati pe rand, pana seara.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis vineri dimineata ca cei 17 vamesi sa fie cercetati in stare de libertate, respingand propunerea procurorilor privind emiterea unor mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile. DNA a facut recurs fata de hotararea Tribunalului, urmand ca acesta sa fie judecat, saptamana viitoare, la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al DNA, vamesii Istvan Ion, Dinescu Viorel, Tomescu Georgeta si Luca Georgeta sunt acuzati de luare de mita si primire de foloase necuvenite, ambele in forma continuata. Aceeasi sursa afirma ca vamesii Grecu Dan, Tudorache Marian, Iliesi Cristian Valentin, sef de tura, Mocanu Mircea, Ghetu Maricica, Ilie Gelu, Iancu Gabriel, Tigau Mariana, Tataru Niculina, Zgorcea Lucian, Covrescu Liliana Carmen, Micu Marian, Padurean Tudora sunt acuzati de luare de mita, in forma continuata. In comunicat se mai spunea ca fata de invinuitul Pascu Dan, al 18-lea vames din cauza, s-a dispus luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea pe o perioada de 30 de zile, fiind cercetat in continuare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Conform sursei citate, din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada decembrie 2005- septembrie 2006, inculpatii au primit in mod repetat diverse sume de bani de la angajati ai unor firme de comisionariat vamal, care isi desfasoara activitatea la Biroul Vamal Otopeni, pentru a urgenta procedura de vamuire a marfurilor, precum si pentru a efectua sau nu alte acte ce le reveneau, conform atributiilor de serviciu.

In cursul anchetei a fost infiltrat un investigator sub acoperire cu scopul strangerii de probe si a identificarii tuturor participantilor la comiterea infractiunilor de coruptie.

DNA nu e de acord cu TMB

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a decis sa faca recurs fata de hotararea Tribunalului Municipiului Bucuresti (TMB) de judecare in libertate a celor 17 vamesi de la aeroportul Otopeni, acuzati de luare de mita. TMB a decis, vineri, cercetarae in libertate a vamesilor, respingand propunerea procurorilor de arest preventiv pentru 29 de zile. Totusi, vamesilor acuzati de luare de mita li s-a interzis sa paraseasca localitatea.

Pe patru vamesi, mita i-a bagat in spital

Unuia dintre vamesii dusi in seara zilei de joi in fata instantei Tribunalului Bucuresti i s-a facut rau in sala de judecata, fiind transportat, in dimineata zilei de ieri, in jurul orei 2.00, la un spital din Capitala. Femeia face parte din lotul de 17 lucratori vamali retinuti, joi, pentru 24 de ore de procurorii anticoruptie si care au fost prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru fapte de coruptie. In timpul audierilor care au avut loc la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pe parcursul zilei de joi, alti trei vamesi au fost transportati la spital pentru ca li se facuse rau.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.