Incepand cu ianuarie 2007, companiile care gestioneaza vehiculele scoase din uz vor fi obligate sa reutilizeze si valorifice cel putin 75% din masa medie pe vehicul si an pentru masinile fabricate inainte de 1 ianuarie 1980 si minimum 85% pentru vehiculele construite dupa aceasta data.
Prevederile, adaptate la normele europene privind gestionarea vehiculelor scoase din uz, aprobate miercuri de guvern, care preiau noilor reglementari europene in domeniu, prevad ca operatiunile de reutilizare si valorificare a masinilor scoase din uz vor putea fi realizate individual de catre producatori, in instalatii proprii sau in instalatii autorizate ale unor alte firme cu care acestia au contract, sau prin transferarea acestei responsabilitati catre o societate autorizata de Ministerul Mediului.

In cazul exportului vehiculelor scoase din uz si/sau materialelor si componentelor lor spre tari terte, companiile care deruleaza dezmembrarea si/sau valorificarea vehiculelor scoase din uz vor fi obligate sa intocmeasca, pentru fiecare export, cate un dosar care sa contina contractul de export si o declaratie pe proprie raspundere. Noul act normativ introduce notiunea de depoluare mobila, ce permite companiilor care nu detin facilitatile necesare sa asigure o tratare ecologica rationala a vehiculelor scoase din uz.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.