Cu cateva zile inaintea prezentarii Raportului de tara, cand guvernul de la Bucuresti va afla daca a trecut corigenta in privinta aderarii, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti (DCE) este puternic criticata de la Bruxelles pentru faptul ca nu a luat in seama incapacitatea autoritatilor din Romania de a gestiona cheltuirea fondurilor PHARE in tara noastra. Curtea Europeana de Conturi institutie care controleaza activitatea Comisiei Europene a inaintat autoritatilor de la Bucuresti ultimul raport de audit in care este criticat managementul general al proiectelor de investitii din Romania.

Sunt semnalate fapte precum supraestimarea capacitatii manageriale a autoritatilor publice de a implementa proiecte PHARE, neglijarea principiilor co-finantarii sau stabilirea unor "tinte si termene de finalizare prea indraznete". Unele rapoarte similare ale Curtii Europene de Conturi privind activitatile delegatiilor CE din alte tari s-au lasat cu sanctiuni drastice: Grecia are de returnat un miliard de euro, iar Polonia - cateva zeci de milioane. In timp ce reprezentantii DCE dau explicatii evazive la cele semnalate in raport, un inalt oficial de la Bruxelles ne-a declarat, in exclusivitate, ca institutia de la Bucuresti risca restructurarea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.