Primul ofiter de Securitate care ar putea fi cercetat de CNSAS este un cetatean american, pe care SUA il considera "unul din putinii care au contribuit efectiv la caderea comunismului". Este vorba despre generalul Ion Mihai Pacepa

La poarta CNSAS a batut, recent, Marian Oprea, directorul revistei "Lumea", spunand ca vrea sa stie daca Pacepa a facut politie politica inainte de 1978. Pacepa a aflat despre acest demers prin intermediul ziarului Adevarul, care l-a rugat sa-si precizeze pozitia in acest caz, intrucat nu se stie daca CNSAS se va pronunta. Nu este clar in care categorie de deconspirati ar putea intra cel mai important "defector" din fostul lagar sovietic.

"In cei mai ticalosi ani ai Securitatii, 1948-1965, nu am fost la carma ei. In 1951 eram sublocotenent. In 1955, cand eram capitan, am fost transferat in DIE si trimis sub acoperire diplomatica in RFG. Apoi, am condus spionajul tehnico-stiintific al Romaniei pana in 1972, cand am devenit director adjunct al DIE cu rang de secretar de stat - functie pe care o detineam in 1978, cand am cerut azil politic in SUA. Toti securistii au facut politie politica. si eu am facut politie politica, asa cum au facut cei 20.000 de ofiteri ai Securitatii ce l-au slujit pe Ceausescu, precum si miile care continua sa fie ascunsi si azi in serviciile secrete ale Romaniei", ne-a declarat, in exclusivitate, Pacepa, care se afla si acum sub protectia guvernului american.

"Pe mine nu ma intereseaza daca Pacepa a facut sau nu politie politica. Alea au fost vremurile, ce vrem sa-i facem. Daca omul s-a luminat si a plecat, este alta treaba. Dar numai daca suntem cinstiti cu noi putem atunci sa spunem ca tragem invataminte din vendeta asta care se practica acum", a spus Marian Oprea, directorul revistei "Lumea". Cu alte cuvinte, ne-a declarat generalul Pacepa, Oprea considera ca deconspirarea securistilor care au si azi functii in aparatul de stat este o vendeta, si se foloseste de el pentru a distrage atentia de la ei cu ajutorul unui neadevar.

"De 27 de ani spun, atat in SUA, cat si in Romania, ca toti securistii au facut politie politica. Fara exceptie. Am spus-o guvernului american in 1978. Am spus-o in cartile publicate, printre care si Mostenirea Kremlinului, pe care securistii lui Magureanu au cumparat-o in 1993 din librarii ca sa nu ajunga in mana cititorilor. O spun din nou acum: am facut politie politica", afirma Pacepa. Despre activitatea sa in Securitate, generalul se destainuie: "A fost o reprobabila eroare. Dar cei 24 de ani cat am fost condamnat la moarte pentru ca am tradat Securitatea, cat si cei 27 ani in care am condamnat-o international imi dau dreptul sa ma prezint in fata cititorilor cu constiinta impacata".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.