Executivul ar putea promova un act normativ cu putere de lege prin care vechiul Fond Bisericesc Ortodox Roman (FBOR) din Bucovina, desfiintat ilegal in 1948, sa fie reactivat, informeaza Mediafax.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, i-a cerut, ieri, premierului Tariceanu restituirea padurilor ce au apartinut FBOR, aflat sub controlul Mitropoliei Bucovinei. Cu aceasta ocazie, IPS Pimen a spus ca abuzul din timpul regimului comunist trebuie reparat, precizand totodata ca fondurile pe care biserica le va obtine din exploatarea padurilor respective vor fi folosite pentru a ajuta persoane nevoiase.

Premierul a tinut sa-l asigure pe arhiepiscopul Sucevei si Radautilor ca si executivul doreste o solutie legala si rapida pentru rezolvarea acestui caz, amintind ca atat el, cat si membrii guvernului raman consecventi asupra principiului retrocedarii in natura, conform legislatiei.

Totodata, executivul a precizat ca o comisie formata din experti juristi ai guvernului si ai Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor analizeaza solutiile ce pot duce la rezolvarea legala a cazului, iar expertii lucreaza deja pe variante concrete. Una dintre solutii vizeaza promovarea unui act normativ, cu putere de lege, prin care sa fie reactivat vechiul FBOR din Bucovina.
Potrivit unei note prezentate in sustinerea motivarii, FBOR Bucovina a avut, de la infiintare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere, si nu de proprietate, fiind o fundatie infiintata de stat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.