Decizia CNSAS a fost surprinzatoare doar pentru Mona Musca. "Nu imi vine sa cred nici acum ca poate sa existe o asemenea decizie in baza elementelor din dosar", a declarat ieri deputatul, exclus din PNL tocmai din cauza colaborarii sale cu Securitatea.

Pana aseara la ora 18.00, Mona Musca nu fusese anuntata oficial in legatura cu decizia CNSAS. De altfel, ea este singura care a primit un astfel de verdict din cele sapte situatii pe care CNSAS le-a definitivat ieri. Ceilalti sase politicieni a caror situatie a fost discutata ieri au primit certificat de buna purtare. Mircea Dinescu, cel care a confirmat verdictul, a recunoscut ca s-a abtinut de la vot in privinta Monei Musca. Inca de la primele audieri ale deputatei, Dinescu s-a pronuntat in legatura cu inexistenta la dosar a unor dovezi clare care sa ateste ca Mona Musca a facut politie politica. Ieri, dupa o perioada de "silentio stampa", Mona Musca a iesit in fata presei declarandu-se uimita de decizia CNSAS si considerandu-se o victima, in primul rand a liberalilor, care au vrut sa o elimine si apoi a PSD.

"Sunt uimita ce ti se poate intampla in Romania, in momentul in care cresti in sondaje mai mult decat adversarii tai, ce ti se poate intampla daca nu faci parte din grupuri de interese economice, politice si financiare, in momentul in care partidul din care faci parte vrea sa te elimine", a declarat Mona Musca. "Nu uitati ca patru ani am fost cel mai puternic adversar al PSD. Nu vad de ce sa nu-si dea mana cu PNL. Nu incriminez pe nimeni, dar fac deductii logice", a adaugat Mona Musca. Pe un ton extrem de revoltat, ea a repetat de mai multe ori ca nu ii vine sa creada ca CNSAS a dat un astfel de verdict, in conditiile in care la dosarul sau nu existau elemente care sa ateste ca ar fi incalcat drepturile fundamentale ale cetatenilor.

In opinia sa, angajamentul semnat la Securitate si notele pe care trebuia sa le dea despre studentii straini, precum si cele doua note despre colegele de la Universitate, care exista la dosar, nu inseamna politie politica. Conform declaratiilor Monei Musca, politie politica inseamna sa se aduca atingere drepturilor fundamentale ale persoanei, sa existe o victima, or, aceasta nu s-a intamplat. Ea s-a intrebat cum poate exista un criminal cand nu exista victima.

Tocmai pentru ca se considera nevinovata, Mona Musca a declarat ca va contesta in justitie verdictul dat ieri de catre CNSAS. "Voi face contestatie, voi merge in justitie", a spus Musca, precizand ca va face aceasta dupa ce va primi decizia CNSAS, pe care o va face publica. Mona Musca sustine ca nimeni nu a suferit de pe urma colaborarii sale cu Securitatea. "Este imposibil sa existe cineva care sa fi avut de suferit. Nu aveau cum sa sufere din pricina mea! Nu exista niciun cuvant al meu care sa duca la asa ceva", a declarat ieri Mona Musca, avand lacrimi in ochi. "Nu vorbesc de partea morala. Acolo am recunoscut si mi-am cerut iertare de la toata lumea ca am avut nesabuinta de a semna acel angajament", a adaugat Mona Musca. "Nu se poate spune ca nu am contribuit la democratie in Romania. Se vede ca asta nu conteaza", a adaugat Mona Musca.

Cea care timp de 16 ani a fost varful de lance al PNL si sustinatoare a Legii lustratiei a ajuns la concluzia ca totul este un "joc politic grav, urat, ordinar". Mona Musca nu poate sa inteleaga de ce este atat de blamata. "Ne chinuim de 16 ani sa deconspiram si s-a gasit acum marele securist", a declarat ea. Ca si cum munca de 16 ani ar putea sterge cu buretele un trecut dezamagitor pentru toti cei care au vazut in Mona Musca o speranta ca in Romania se poate face politica in mod onest. Cu atat mai mult cu cat acest trecut a fost pastrat sub tacere 16 ani. Mona Musca a cazut victima propriului trecut, fiind exclusa din PNL in data de 2 septembrie, pe motiv ca a semnat in 1977, in perioada in care era profesoara la Timisoara, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informatii despre studentii straini. "Am facut declaratie pe proprie raspundere ca nu am facut politie politica si lupt pana in panzele albe pentru asta! Absolut!", a incheiat Mona Musca explicatiile date ieri presei.

Zi plina cu verdicte

Ziua de ieri a fost una "plina" pentru Colegiul CNSAS. "S-au dat sase decizii de necolaborare cu Securitatea ca politie politica, o decizie de colaborare cu Securitatea ca politie politica, trei cazuri au fost amanate si s-au facut invitatii pentru audiere si se adauga la cele cinci-sase audieri pe care le aveam din urma. Deci o sa avem o zi in care o sa avem aproximativ noua audieri, si s-a mai cerut o serie de documente, printre care si expertize grafologice", a declarat ieri purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu.

Unii dintre parlamentarii din lista celor 29 luati in discutie de CNSAS au confirmat ca au primit decizia Consiliului. Astfel, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, democratul Cristian Radulescu si social-democratul Ion Mocioaca au anuntat ca au primit certificate de buna purtare de la CNSAS.

Jurnalistul Mircea Toma vrea sa-si vada dosarul

Tot ieri, la sediul CNSAS a venit jurnalistul Mircea Toma pentru a depune o cerere prin care solicita sa-si vada eventualul dosar de Securitate. Acesta a declarat ca nu stie nimic despre existenta unui dosar pe numele sau. Totodata, jurnalistul a spus ca nu a semnat niciun angajament la Securitate si nicio nota informativa.

Mircea Toma a precizat ca inainte de 89 era psiholog la un centru de aeronautica. Reactia sa vine dupa ce duminica surse din CNSAS au declarat presei ca din viitoarele deconspirari vor face parte si cativa membri de frunte ai societatii civile. Sursele din interiorul Colegiului nu au dorit sa dea numele acestora, dar Mircea Toma nu vrea sa planeze asupra sa vreo suspiciune.

Protest in fata sediului CNSAS

In timpul sedintei Colegiului, un cetatean german de origine romana a protestat in fata sediului CNSAS. Acesta s-a legat cu lanturi si a cerut membrilor CNSAS sa ii permita accesul la dosarul de Securitate al tatalui sau, despre care a spus ca a murit in urma abuzurilor fostei Securitati.

Protestul cetateanului este primul de acest gen de la infiintarea Colegiului CNSAS. Nemultumirile cetateanului german de origine romana nu i-a impresionat pe membrii CNSAS. Ticu Dumitrescu i-a spus acestuia ca nu ar trebui sa isi faca sperante pentru ca majoritatea dosarelor fostilor securisti au fost modificate in timp, incepand cu anul 1976. "Sa nu asteptati vreo minune de la dosar. Criminalii nu lasa urme. Nu erau nebuni sa-si lase inscrierile, planul de crima sau mai stiu eu ce alte activitati. Au periat dosarele incepand din 76 - tot ceea ce era periculos pentru activitatea lor criminala si au continuat pana... si continua poate si astazi", a spus Ticu Dumitrescu.