Bucurestiul va deveni pentru citeva zile locul in care reuniunea francofoniei aduce dictatori si democrati la aceeasi masa

Peste 10 lideri cu profil de dictator vor fi prezenti la sommet-ul francofoniei de la Bucuresti. Si-au confirmat participarea conducatorii din: Burkina-Faso, Burundi, Cambodgia, Camerun, Ciad, Congo, Coasta de Fildes, Djibouti, Egipt, Gabon, Guineea, Guineea-Bissau, Haiti, Laos, Madagascar, Maroc, Rwanda, Senegal, Seychelles, Togo, Tunisia si Vietnam. Nu putine dintre ele se plaseaza la antipodul democratiei.

Dupa o lovitura de stat

Blaise Campaore este de 19 ani presedinte in Burkina Faso, cel de-al treilea stat sarac al lumii. Fost lider militar, Blaise Campaore a venit la putere in 1987 in urma unei lovituri de stat in care Thomas Sankara, seful de stat de la acea data, a fost executat. La ultimul sufragiu de anul trecut a avut 80% voturi favorabile, dar au fost raportate nereguli in numararea voturilor. Sufragiul din 1998 a fost boicotat din aceleasi motive de principalele partide de opozitie. Campaore a dezarmat militiile locale si a impus un regim autoritar, sprijinit de armata. In statul cu 13,8 milioane de locuitori sint raportate crime si procese arbitrare contra civililor, dar si cazuri de tortura si tratamente discriminatorii contra femeilor, a copiilor si a ziaristilor.

Profesorul de sport din Burundi

Pierre Nkurunziza este primul presedinte ales in conditii democratice de la debutul Razboiului Civil care dureaza de 12 ani intre comunitatile Hutu si Tutsi. Fortele Natiunilor Unite au actionat pentru a ajuta la crearea unei armate nationale si la dezarmarea militiilor Partidului pentru Eliberarea Populatiei Hutu care exercita violente militare in regiunile din jurul capitalei Bujumbura. Dreptul la libera exprimare are de suferit atit cu privire la media, cit si in cazul persoanelor private. Anul trecut, multimea din satul Musongati a ucis un vraci care nu reusise sa aduca ploaia, iar un grup din satul Nyabihanga a omorit o femeie acuzata de vrajitorie. Nkurunziza provine din militiile Hutu si este profesor de sport.

Rau si dupa khmeri

Hun Sen, unul dintre cei mai longevivi prim-ministri ai Cambodgiei, se afla la putere din 1985. Prim-ministrul comunist descalifica ziaristii, numindu-i "vinatori de broaste" si recurge la arestari atunci cind acestia dau cuvindul opozitiei. Sombok Khmum, fondatorul unui post de radio independent, a fost arestat si acuzat anul trecut pentru "incitarea la crima" si "difuzarea de stiri false", arata un raport al asociatiei Reporteri fara Frontiere. In 2005, parlamentarii opozitiei au fost insa cei amenintati cu inchisoarea sau chiar arestati, iar coruptia e extrem de pregnanta in domeniul tranzactiilor. In acelasi an, liderul opozitiei Sam Rainsy a fugit din tara dupa ce parlamentul l-a privat de imunitate pentru a putea fi judecat, potrivit Freedom House.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.