Sute de studenti straini, indeobste arabi, au fost facuti bursieri ai Institutului Cultural Roman de catre fostul presedinte Augustin Buzura, dar ei sint de negasit la facultatile pe care pretind ca le frecventeaza

Cincizeci de studenti straini primesc anual burse de studiu din partea Institutului Cultural Roman, insa criteriile dupa care sint alesi ramin necunoscute. Schema, exersata de 13 ani, pare mai degraba o forma de a le acorda viza de sedere in Romania, pentru ca multi dintre bursieri nici nu dau pe la facultate. Actuala conducere a Institutului a anulat aceste burse, insa guvernul se pregateste sa le transfere la Ministerul Educatiei si la Ministerul Afacerilor Externe.

Cultura si masini hidraulice

In 1993, printr-o hotarire de guvern, au fost repartizate Fundatiei Culturale Romane (FCR, actualul Institut Cultural Roman - ICR) 50 de burse anuale pentru studentii straini interesati de cultura, stiinta si civilizatia romane. Avind in vedere scopul infiintarii FCR, acela de promovare a valorilor culturale romanesti peste hotare, scopul era ca acele 50 de burse sa fie acordate unor studenti straini care sa aprofundeze la noi in tara cultura romaneasca, iar dupa terminarea studiilor sa ne promoveze in tara lor de origine tot ce avem noi mai bun in acest domeniu.

Curios, fostul presedinte al FCR Augustin Buzura a decis acordarea anuala a celor 50 de burse unor studenti care au venit in Romania sa studieze ginecologia, balneologia, farmacologia, medicina generala si dentara, chirurgia si functionarea masinilor hidraulice. Citiva dintre acesti studenti figureaza in actele ICR ca bursieri, dar nu se regasesc si in scriptele facultatilor romanesti inscrisi ca studenti.

Bursieri doar pentru viza de Romania

Romania are 15 institute culturale in strainatate, 14 in cele mai importante orase ale Europei si unul la New York. Bursierii ICR provin, in majoritatea lor, din tari precum Iran, Iordania, Siria, Yemen, Palestina si Liban. Pe lista mai figureaza studenti din Irak, Maroc, Egipt, Mongolia si cite un bursier din Grecia, Bulgaria si din Albania. In nici una dintre aceste tari, Romania nu are institut cultural. Si nici afinitati, legaturi sau interese culturale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.