Fostul sef al Statului Major General (SMG), Eugen Badalan, s-a prezentat ieri la DNA pentru a fi audiat in dosarul ‘“Tofan”. El a declarat, miercuri, ca, o data cu intrarea sa in rezerva, se considera liber sa spuna ceea ce a stiut, dar “nu a putut spune” atata timp cat a condus SMG.

Badalan a recunoscut ca modul in care se desparte de institutia militara "nu este tocmai convenabil", dar ca si din acest punct de vedere are "constiinta impacata", intrucat a facut "tot ceea ce a fost legal si moral de facut". El a adaugat ca nu va accepta sa se spuna ca generalii armatei romane sunt corupti. "Daca exista printre dvs. oameni care vor accepta acest lucru nu ar trebui sa plece o data cu mine, ci ar fi trebuit sa plece mai demult", le-a spus Eugen Badalan ofiterilor prezenti la ceremonie.

"Am fost acuzat in ultima vreme de acte pe care nu le-am comis. Voi demonstra ca nu este asa. De acum incolo, ma simt liber de responsabilitatea apararii institutiei militare, ma simt liber sa spun tot ceea ce stiu si pana astazi n-am putut spune. Si va promit ca o voi face", a afirmat Eugen Badalan in fata celor prezenti la ceremonia de predare-primire a comenzii si drapelului de lupta al armatei romane catre viceamiralul Gheorghe Marin, noul sef al SMG.

"Nu mi-e rusine de ceea ce am facut", a spus Eugen Badalan, marturisind insa ca isi cere scuze fata de cei care au fost afectati negativ de deciziile luate de-a lungul carierei sale militare.

Procurorii anticoruptie au inceput, pe 8 septembrie, urmarirea penala fata de seful SMG pentru fapte de coruptie intr-un dosar privind legalitatea contractului de schimb dintre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Group, derulat in perioada 2000-2004. In schimbul a patru mii de autovehicule, Fortele Terestre au primit sase mii de anvelope, acest fapt fiind sesizat procurorilor anticoruptie de Ministerul Apararii, care sustine ca acest contract nu a respectat prevederile legii si a adus prejudicii mari Armatei. In dosarul ‘Tofan’, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala si fata de alti fosti si actuali ofiteri din Ministerul Apararii, acuzati de fapte de coruptie.

Generalul a plecat, traiascaviceamiralul!

La randul sau, noul sef al SMG, viceamiralul Gheorghe Marin, a declarat ca, pe durata mandatului sau, va continua procesul de transformare si operationalizare a structurilor militare, de modernizare a tehnicii militare pentru asigurarea interoperabilitatii cu structurile euroatlantice si se va finaliza procesul de profesionalizare a armatei. Viceamiralul a spus ca va acorda o atentie deosebita "lucrului in echipa", urmarind sa imbine "dialogul constructiv cu principiile unitatii de comanda".

Ceremonia, desfasurata in sala de festivitati a Ministerului Apararii in prezenta presedintelui Traian Basescu si secretarului de stat Corneliu Dobritoiu, care asigura interimatul conducerii Map, a vizat, pe de-o parte, trecerea oficiala in rezerva a generalului Eugen Badalan si, pe de alta parte, numirea in functia de sef al SMG a viceamiralului Gheorghe Marin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.