Badalan a recunoscut ca modul in care se desparte de institutia militara "nu este tocmai convenabil", dar ca si din acest punct de vedere are "constiinta impacata", intrucat a facut "tot ceea ce a fost legal si moral de facut". El a adaugat ca nu va accepta sa se spuna ca generalii armatei romane sunt corupti. "Daca exista printre dvs. oameni care vor accepta acest lucru nu ar trebui sa plece o data cu mine, ci ar fi trebuit sa plece mai demult", le-a spus Eugen Badalan ofiterilor prezenti la ceremonie.

"Am fost acuzat in ultima vreme de acte pe care nu le-am comis. Voi demonstra ca nu este asa. De acum incolo, ma simt liber de responsabilitatea apararii institutiei militare, ma simt liber sa spun tot ceea ce stiu si pana astazi n-am putut spune. Si va promit ca o voi face", a afirmat Eugen Badalan in fata celor prezenti la ceremonia de predare-primire a comenzii si drapelului de lupta al armatei romane catre viceamiralul Gheorghe Marin, noul sef al SMG.

"Nu mi-e rusine de ceea ce am facut", a spus Eugen Badalan, marturisind insa ca isi cere scuze fata de cei care au fost afectati negativ de deciziile luate de-a lungul carierei sale militare.

Procurorii anticoruptie au inceput, pe 8 septembrie, urmarirea penala fata de seful SMG pentru fapte de coruptie intr-un dosar privind legalitatea contractului de schimb dintre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Group, derulat in perioada 2000-2004. In schimbul a patru mii de autovehicule, Fortele Terestre au primit sase mii de anvelope, acest fapt fiind sesizat procurorilor anticoruptie de Ministerul Apararii, care sustine ca acest contract nu a respectat prevederile legii si a adus prejudicii mari Armatei. In dosarul ‘Tofan’, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala si fata de alti fosti si actuali ofiteri din Ministerul Apararii, acuzati de fapte de coruptie.

Citeste si:

Generalul a plecat, traiascaviceamiralul!

La randul sau, noul sef al SMG, viceamiralul Gheorghe Marin, a declarat ca, pe durata mandatului sau, va continua procesul de transformare si operationalizare a structurilor militare, de modernizare a tehnicii militare pentru asigurarea interoperabilitatii cu structurile euroatlantice si se va finaliza procesul de profesionalizare a armatei. Viceamiralul a spus ca va acorda o atentie deosebita "lucrului in echipa", urmarind sa imbine "dialogul constructiv cu principiile unitatii de comanda".

Ceremonia, desfasurata in sala de festivitati a Ministerului Apararii in prezenta presedintelui Traian Basescu si secretarului de stat Corneliu Dobritoiu, care asigura interimatul conducerii Map, a vizat, pe de-o parte, trecerea oficiala in rezerva a generalului Eugen Badalan si, pe de alta parte, numirea in functia de sef al SMG a viceamiralului Gheorghe Marin.