Dincolo de solda zilnica de 70-80 de dolari, pe capul militarilor romani plecati in misiuni internationale se mai pune un pret. Pretul vietii pierdute la datorie

Politele de asigurari de viata ale militarilor romani plecati in teatrele de razboi mentioneaza scurt despagubirile financiare pe care acestia le primesc in cazul in care misiunea nu se incheie cu bine: 80.000 de euro in caz de deces, 60.000 de euro pentru invaliditate de gradele I si II, 40.000 de euro pentru gradul III.

Incadrarea in gradul de invaliditate se face de catre medicii militari din Bucuresti si este transmisa societatii asiguratoare ASTRA, cu care Ministerul Apararii Nationale are incheiat contractul de asigurare. Gradul I de invaliditate inseamna ca militarul ranit are nevoie de insotitor si are o capacitate de autoservire scazuta, gradul II - se descurca singur, dar mai incet, iar la gradul III de invaliditate se constata capacitatea de autoservire scazuta, insa poate sa lucreze cu jumatate de norma. "In cadrul contractelor incheiate cu MApN, nu am inregistrat pina acum situatii de invaliditati, ci, din nefericire, doar un caz de deces, despagubit de noi cu suma de 80.000 de euro, conform contractului, victima fiind un militar ucis in Afganistan", a declarat Gabriela Rusu, director marketing ASTRA- UNIQA.

Solde compensatorii

Pe linga sumele platite de societatea asiguratoare, MApN acorda 100 de solde compensatorii familiilor militarilor decedati si 50 de solde celor raniti. Un alt amanunt de mentionat este acela ca MApN nu plateste nimic pentru asigurarile de viata ale militarilor. Ele au fost negociate ca bonus, in urma incheierii asigurarilor obligatorii RCA pentru vehiculele armatei.

Din 2003 pina in 2006, Romania a pierdut cinci militari in teatrele de operatii din Irak si din Afganistan, a avut 16 raniti, dintre care trei incadrati cu grad de invaliditate II, insa fara nici un membru amputat. Conform acestui diagnostic, doi au fost declarati inapti, iar unul s-a pensionat medical. Doi militari care si-au pierdut cite un picior in Afganistan, Slaniceanu Valerica si Serban Laurentiu, vor intra si ei in comisia medicala pentru evaluarea gradului de invaliditate, cind se vor intoarce in tara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.