Un euro pentru toata perioada de arest. Atat va cere omul de afaceri Ovidiu Tender statului roman in actiunea pe care a anuntat ca o va intenta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, convins fiind ca va avea castig de cauza 100%. Afirmatia a fost facuta ieri in cadrul audierilor de la Comisia drepturilor omului din Camera Deputatilor.

Sustinand ca, in timpul anchetei penale desfasurate asupra sa, i-au fost incalcate drepturile fundamentale, omul de afaceri Ovidiu Tender a anuntat, ieri, ca va solicita statului roman despagubiri de numai un euro.

Insotit de unul dintre avocatii sai, Tender a spus ca a facut recurs la prezumtia de nevinovatie.El a precizat ca actiunea de "vendetta" derulata de catre "unii oameni" din Justitie impotriva sa a inceput la sfarsitul anului 2004, cand era in desfasurare schimbarea guvernarii. Ovidiu Tender considera ca actiunile acestora ar putea fi justificate de dorinta de a-i face pe plac presedintelui Traian Basescu, "care a insistat in campania prezidentiala asupra problemei RAFO", sau pentru a ramane in functii.

Totodata, omul de afaceri a apreciat ca mandatul de arestare emis impotriva sa a fost ilegal, lucru dovedit si de faptul ca instanta de judecata a dispus initial eliberarea sa.

Un alt aspect evidentiat de Tender este legat de arestarea sa in baza articolului 14 din Ordonanta 25/2002, desi, la data respectiva, acesta fusese abrogat prin Ordonanta 40/2003.

In opinia sa, s-au facut presiuni asupra Parchetului pentru a nu fi eliberat, in ciuda deciziei luate de instanta, reincarcerarea producandu-se fara o sentinta a magistratilor. "Probabil ca sunt singurul cetatean din Romania sau din lume care a fost arestat o data si a iesit (din inchisoare - n.red.) de doua ori", a declarat, citat de Mediafax, Tender.

Voia aparat de aer conditionat in celula

Ovidiu Tender a facut referire la incalcarea unui articol din Declaratia universala a drepturilor omului, care interzice "privarea de libertate atunci cand exista suspiciuni ca nu se indeplineste o obligatie contractuala". Reiterand ca, in cazul sau, a fost vorba de contracte doar intre societati comerciale private, omul de afaceri a acuzat actiunile de intimidare si amenintare ale martorilor din proces de catre anchetatori.

"Cu certitudine, la baza acestor abuzuri si incalcari a stat faptul ca nu au gasit nimic (...) daca aveau de ce sa agate (...) o faceau, dar nu au reusit sa faca nimic si au fost obligati sa comita aceste acte. Ce sta la baza acestor dorinte a lor va confirm relatand faptul ca, in aceasta perioada de 6 luni, cat am fost arestat, pentru aproape 80% din societatile comerciale din grupul meu am avut oferte de cumparare", a declarat omul de afaceri.

Tender a acuzat si "tratamentul" la care a fost supus in timpul arestarii, sustinand ca starea sanatatii sale a fost deteriorata. El a adaugat ca a cerut in repetate randuri montarea, pe costuri proprii, a unui aparat de aer conditionat in celula sa, fiind insa refuzat.

Prejudiciu de 8.000 de miliarde lei

Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat, la 26 august, in favoarea eliberarii omului de afaceri Ovidiu Tender, acuzat ca ar fi prejudiciat statul cu 8.000 de miliarde de lei. Procurorii instantei supreme au facut recurs, la 27 august Curtea de Apel Bucuresti hotarand eliberarea lui Ovidiu Tender. Dosarul RAFO-Carom a fost finalizat si trimis in instanta, la data de 23 august, primul termen fiind fixat pentru 4 septembrie.

Potrivit rechizitoriului, infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC Carom SA Onesti, iar pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti in raport cu SC Rafo SA Onesti. Anchetatorii au retinut in rechizitoriu ca, in perioada 2002-2004, Ovidiu Lucian Tender, Marian Alexandru Iancu, Cecilia Dumitrescu si Marin Badea in calitate de asociati, administratori de fapt, respectiv de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB IMPEX SRL Bucuresti si SC Carom SA Onesti, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC Carom SA Onesti a suferit un prejudiciu de 1.434 miliarde lei. Ovidiu Tender este acuzat de inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata si spalare de bani.

Arestat la inceputul lunii martie, Ovidiu Tender si-a petrecut ultimele luni in spatele gratiilor, procurorii banuindu-l ca ar vrea sa influenteze ancheta, in timp ce al doilea inculpat, Marian Iancu, a fost cercetat in stare de libertate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.