Pe parcursul crizei aviare s-au facut plati suspecte de la firma ieseana care a detinut exclusivitatea dezinfectiei catre un grup de interese in care se afla un oficial al Ministerului Transporturilor

La citeva zile dupa ce firma Lumi SRL din Iasi a primit exclusivitate pentru dezinfectia antiaviara pe sosele si pe calea ferata, sume insemnate de bani au inceput sa fie virate din Iasi pe un card presupus a apartine unui oficial din Ministerul Transporturilor si catre apropiati de-ai acestuia.

"Cotidianul" detine documente potrivit carora, incepind cu luna octombrie 2005 si pina in iunie anul acesta, insemnate fluxuri de bani au inceput sa fie virate de catre persoane angajate la firma Lumi SRL Iasi, cea care a cistigat fara licitatie exclusivitatea dezinfectiei antiaviare pe drumuri nationale si pe calea ferata, catre doua conturi de card si, prin mandat online sau virament bancar, catre doua persoane fizice. Surse apropiate tranzactiilor sustin ca prezumtivul detinator al cardului ar fi un oficial al Ministerului Transporturilor, implicat in gestionarea crizei aviare, iar ceilalti doi beneficiari sint apropiati ai acestuia. Toti trei pot fi gasiti ca avind interese comune intr-o firma din Baia Mare.

Cardul e valid

Documentele pe care le detinem reprezinta 25 de transferuri de bani, derulate intre 28 octombrie 2005 si 8 iunie 2006, insumind 250.000 RON, adica peste 70.000 de euro (vezi tabel). Sase dintre aceste transferuri, totalizind 35.500 RON, au drept destinatar un card Bancpost ale carui ultime patru cifre sint 2781, avind ca data a expirarii luna martie a anului 2007.

Surse apropiate tranzactiei ne-au furnizat si secventa de 12 cifre de la inceputul numarului de card, precum si prezumtivul sau posesor: Victor Butean, medic veterinar la Agentia de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor. Victor Butean a fost reprezentant al acestui minister si in Comandamentul Central Antiepizootic - asa-numita celula de criza care a gestionat criza aviara. Despre celalalt card, al carui numar se termina cu cifrele 4646 si pe care s-au efectuat doua viramente insumind 11.000 RON, nu am reusit sa obtinem referinte.

Saptamina trecuta, mai exact miercuri, 6 septembrie, "Cotidianul" a incercat sa verifice autenticitatea numarului de card pe care il detineam si identitatea posesorului. La Agentia Bancpost de pe Bulevardul Carol, am depus suma de 200 RON, dupa ce am completat un formular in care am trecut ca beneficiar numele Butean Victor, numarul de card asa cum ne-a fost indicat de surse si data expirarii cardului. La ora 14.22 si 58 de secunde, alimentarea cardului a fost acceptata, iar terminalul POS a eliberat chitanta, semn ca, asa cum ne-a explicat oficianta, car-dul este valid.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.