Procurorii DIICOT au finalizat ancheta din dosarul Rompetrol cu privire la afacerea Libia si Manipularea Pietei de Capital si au dispus trimiterea in judecata a 12 persoane. Dinu Patriciu este acuzat de spalare de bani, delapidare, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, manipularea pietei bursiere, organizarea de grup de criminalitate organizata si alte infractiuni economice. Alaturi de el in acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata mai multi angajati ai CNVM in frunte cu conducerea institutiei.

Acuzatiile aduse presedintelui Rompetrol sunt in legatura cu creanta Libia si manipularea pietei de capital. Infractiunile pentru care va fi judecat Patriciu sunt delapidare, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, manipularea pietei de capital, dezvaluire de informatii privilegiate, initierea sau constituirea unui grup de criminalitate organizat. In acelasi dosar mai sunt acuzati vicepresedintele Rompetrol Olanda, Alexandru Bucsa, jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, directorul al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice, Petrica Grama, reprezentantul SSIF Alpha Finance, Florin Aldea, agentul de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpha Finance, Cerasela Rus, agentul de servicii de investitii financiare si reprezentant SSIF Eastern Securities, Claudiu Simulescu, fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, membrii in cadrul CNVM, Victor Eros si Paul Miclaus, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, precum si seful Corpului de control al CNVM, Elena Albu. Procurorii vor continua cercetarile intr-un dosar disjuns.

Patriciu nu se simte vinovat

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat dupa ce procurorii au anuntat ca l-au trimis in judecata, ca nu se simte vinovat pentru nici una dintre cele 7 capete de acuzare care i se aduc in dosarul Rompetrol. "Nu e vorba de nici o infractiune si de nici un grup de interese. Dimpotriva, aceste fapte sunt fapte de natura comerciala care au adus o cifra de afaceri de 6 miliarde de lei companiei si locuri de munca pentru zeci de mii de oameni", a precizat Dinu Patriciu.

Omul de afaceri a reclamat faptul ca, pentru aceleasi fapte, unii sunt trimisi in judecata iar altii nu "in asa fel incat sa se creeze doar aparenta existentei unor infractiuni". El s-a referit la situatia oamenilor de afaceri Philip Stephenson si Colin Hart, al caror dosar a fost disjuns din dosarul Rompetrol. Patriciu afirma ca este vorba de "o diversiune pusa la cale chiar de Parchet". El a sustinut ca cele 58 de dosare a cate 500 de pagini nu contin nici o proba concreta ca s-ar fi savarsit vreo infractiune. "Acesta constituie o incercare de intoxicare a presei si a opiniei publice pentru a justifica banii cheltuiti de contribuabili cu aceasta ancheta timp de doi ani si jumatate", a declarat Patriciu.

Omul de afaceri a apreciat ca cea mai mare parte a celor 58 de dosare este doar "maculatura": extrase de cont sau relatii de afaceri ale diverselor persoane precum si cumparaturi facute de acestea. Dinu Patriciu a declarat ca priveste "cu mare incredere" faptul ca va fi trimis in judecata deoarece va avea astfel posibilitatea sa-si demonstreze nevinovatia deoarece spera ca in Romania judecatorii sunt impartiali.

Pe de alta parte, el a opinat ca documentele prezentate vineri in presa de catre Parchetul General dovedesc ca este vorba de o diversiune de presa si nu cu un proces legal. "Atata vreme cat din noianul de aberatii juridice care sunt afirmate in comunicatul Parchetului lipsesc tocmai probele care se afla la dosar si dovedesc nevinovatia noastra totala fata de aceste capete de acuzare si ma refer la opinii legale la expertize tehnice, expertize financiare care toate dovedesc ca suntem complet nevinovati iar sub sute de detalii juridice din cuprinsul acestui comunicat de fapt se omite esentialul", a precizat Patriciu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.