Andrian Mihei si Adrian Ungureanu, doi fosti comandanti de nava, rang pe care l-a avut si presedintele Traian Basescu, vorbesc, in exclusivitate pentru Adevarul, despre controlul Securitatii asupra navelor comerciale ale Republicii Socialiste Romania. Andrian Mihei spune ca "Securitatea era la Navrom ca la ea acasa", iar Adrian Ungureanu recunoaste ca, daca un comandant de nava era prins ca facea trafic de marfa, era in proportie de 50 la suta constrans sa semneze un angajament cu Securitatea. "in flota se spunea ca nu ai cum sa ajungi reprezentant in strainatate daca nu aveai trese pe maiou", ne-a declarat Andrian Mihei.

Fostul comandant de nava Traian Basescu a fost reprezentantul Navrom in strainatate, la Anvers. in ceea ce priveste rapoartele pe care fiecare dintre comandantii de nava erau obligati sa le scrie, acestea ajungeau atat la armator, cat si la Securitate. "De fiecare vapor raspundea cate un reprezentant al Ministerului de Interne. intotdeauna, unul dintre rapoartele de calatorie pe care le faceai catre armator le luau ei. Se faceau cinci exemplare", afirma Adrian Ungureanu.

Securitatea era la Navrom ca la ea acasa

"Am avut colegi de institute marine care au navigat si pentru a ramane la uscat s-au reactivat, pentru ca fusesera trecuti in rezerva cu gradul de locotenent. Ei au activat ca ofiteri de securitate si veneau la bordul navei ca sa intrebe daca s-a intamplat ceva. in port, fiind o zona cu regim special, Securitatea era omniprezenta si ei intrau la Navrom ca la ei acasa. Noi ii cunosteam pe cei de la Poarta II, care se ocupau de problema personalului navigant. Prin serviciul personal, fiecare marinar avea un dosar, pe baza caruia sa poata naviga. Niciunul de la bordul navei nu avea sarcina sa aiba raporturi cu organele de securitate", ne-a mai spus Mihei.

In flota se spunea ca toti cei care ajungeau sa lucreze ca reprezentant in strainatate trebuie sa aiba ceva in plus fata de ceilalti. "Se credea ca cei care ajungeau sa lucreze la reprezentante au relatii ori la Comitetul Central, ori la Securitate. Noi spuneam ca au stelele pe maiou. Eu o singura data am avut un caz, cand transportam tiruri spre Turcia si m-am reintalnit cu un fost coleg de facultate, care sarise de pe nava si ramasese la Istanbul. De cateva ori am adus acasa la familia lui portocale si dulciuri. Odata m-a vazut reprezentantul Navromului din Istanbul si a venit sa ma intrebe: Ce faci? Vorbesti cu transfugi? Ar fi bine cand ajungi in tara sa spui ca te-ai intalnit accidental", mai povesteste Mihei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.