Comisia Europeana inventeaza formule lingvistice ingenioase pentru a-si arata nemultumirea fata de intirzierea reformelor din Romania, dar fara a amina aderarea

Limba bruxelleza se imbogateste cu noi cuvinte: "overoutstanding issues", "key outstanding issues", "other outstanding issues". Acestea se vor regasi in premiera absoluta in Raportul de monitorizare, in locul steguletelor rosii si galbene. Ele vor marca tot semne de nemultumire din partea Comisiei Europene fata de intirzierea reformelor din Romania.

Prudenta extrema

Surse din Comisia Europeana ne-au indicat ca se discuta in aceste zile posibilitatea reintroducerii clauzei privind Justitia in Romania, dar intr-o formulare noua: "overoutstanding issues" (probleme deosebite nerezolvate). Motivul principal ar fi ca Romania nu a reusit sa rezolve nici un caz major de coruptie.

Aflata sub presiune din partea statelor care nu au ratificat inca Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei, cum ar fi Germania sau Danemarca, Comisia se teme ca, daca ar critica fatis Romania pentru lipsa de rezultate, ar putea da apa la moara oponentilor ratificarii. In acelasi timp, scoaterea clauzei privind Justitia din Raportul de monitorizare din luna mai s-a facut tocmai pentru a deosebi cazul Romaniei de cel al Bulgariei si pentru a atrage astfel atentia Sofiei ca a inregistrat mult mai putine progrese in domeniu decit Bucurestiul, ne-au declarat sursele mentionate.

"Key outstanding issues"

Raportul de monitorizare pe care Comisia il va face public la 26 septembrie va arata cu totul altfel decit rapoartele de pina acum. Vor fi prezentate doar problemele care au mai ramas de rezolvat si nu se vor mai face aprecieri generale asupra progreselor din fiecare domeniu. Vor fi eliminate celebrele stegulete rosii, galbene si verzi. Cu ce vor fi inlocuite, inca se discuta, iar inovatiile lingvistice se schimba de la o zi la alta. "Vom avea doar 'outstanding key issues>> si 'other outstanding issues>>, adica 'masuri importante inca de realizat>> si respectiv 'masuri de realizat>>", ne-a declarat ministrul Integrarii, Anca Boagiu.

Denumirea de "overoutstanding issues" o formulasera inainte de intilnirea de ieri (n.r. miercuri), dar au schimbat-o apoi cu "other outstanding issues". E vorba despre masuri care sint foarte importante de realizat pina la sfirsitul anului acesta si masuri care sint pe fagasul lor normal, dar care sint importante pentru continuarea reformelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.