Presedintele Traian Basescu a povestit, marti noaptea, intr-o interventie telefonica la Antena 3, la emisiunea "Sinteza Zilei", despre rapoartele de calatorie pe care le dadea in calitate de comandant de nava, negand inca o data ca ar fi avut vreun angajament semnat cu Securitatea. Presedintele Romaniei a dezvaluit pentru prima oara ce a facut in timpul evenimentelor din decembrie 1989. El a spus ca afirmatiile ziaristului Paul Parvu, care l-a acuzat ca si-a distrus dosarul, sunt neadevarate. seful statului nu s-a limitat insa la aceste precizari. "Este o chestiune de saptamani, de luni, pana cand CNSAS va face publica si lista ofiterilor de securitate", a anuntat seful statului.

El a spus ca si arhivele PCR ar trebui desecretizate. Basescu a marturisit ca studiaza editiile electronice ale ziarelor. Uneori, trimite si mesaje pe forum. in ceea ce priveste dosarul sau de cadre, care, in mod normal, trebuia sa contina certificate de buna purtare din partea structurilor abilitate ale statului comunist, seful statului a declarat ca nu stie unde s-ar afla si nu-i cunoaste continutul, dar s-ar bucura sa-l vada. Pana atunci, ziarul Adevarul prezinta in premiera cateva extrase dintre rapoartele de calatorie salvate in arhiva.

Vocatie de presedinte din 1983

Din zecile de rapoarte scrise de comandantul de nava, in arhivele statului s-ar gasi, potrivit celor spuse chiar de seful statului, doar unul singur. Acesta a fost scris in septembrie 1983, dupa ce nava Crisana a facut o calatorie de 26 de zile. Documentul arata ca Basescu avea de pe atunci aptitudini de presedinte: el era preocupat ca salariile marinarilor sa creasca, precum si de "necesitatile economiei nationale". in plus, viitorul presedinte al Romaniei era aspru, dar drept, trei din marinarii sai fiind sanctionati cu diminuarea retributiei pentru diferite abateri disciplinare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.