Pachetul de legi privind siguranta a intrat sub lupa reprezentantilor societatii civile, acestia apreciind ca, desi perfectibila, forma data de Guvern este mai buna decat cea a Cotrocenilor, constatandu-se importanta respectarii drepturilor cetatenilor. Cum aceste proiecte vor intra in dezbaterea Parlamentului, acestuia ii revine sarcina de a elimina minusurile semnalate, pentru Jurnalul National, de societatea civila.

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, constata cateva elemente pozitive in varianta finalizata de Guvern a proiectelor de legi privind securitatea nationala. Astfel, Renate Weber constata ca au fost eliminate privilegiile excesive ale ofiterilor de informatii, ca serviciile nu mai pot sa desfasoare activitati economice sau sa aiba propriile societati comerciale; exista prevederi clare privind conducerea Serviciilor, eliberarea din functie a directorilor, situatia interimatului, numirea sefilor in cazul interimatului; exista prevederi mai detaliate privind controlul asupra Serviciilor, in principal controlul parlamentar; autorizarea pentru desfasurarea unor activitati operative prin care se restrang drepturi si libertati o poate da numai un judecator; a fost introdusa obligatia de a informa persoana care a facut obiectul activitatilor de informatii, daca in final s-a stabilit ca nu a comis fapte care au adus atingere securitatii nationale, pentru ca aceasta sa se poata adresa instantei daca i s-a produs un prejudiciu.

SUGESTII

Renate Weber considera insa ca pachetul de legi contine si cateva probleme care trebuie rezolvate in viitor. In opinia sa, proiectele se refera la "securitatea Romaniei" in loc de "securitatea nationala", desi acest din urma termen este consacrat in tratate internationale, este folosit de Conventia europeana a drepturilor omului in cazul restrangerii exercitiului unor drepturi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.