Cei 19 petrolisti romani de pe platforma de foraj marin Orizont, din Golful Persic, s-au intors, duminica in tara. Acestia au fost implicati intr-un incident in 22 august, cand platforma de foraj marin Orizont apartinand Grup Cervicii Petroliere si avand la bord 26 de persoane a fost atacata cu focuri de mitraliera de pe o nava militara iraniana.

Petrolistii spun ca platforma romaneasca incepuse sa fie monitorizata de navele iraniene cu o zi inainte de incident.

"Ne-au dat un avertisment sa punem un pod intre nava si platforma ca sa urce ei pe platforma. Noi nu puteam permite treaba asta. Au spus ca daca in 30 de minute nu punem podul acela vor actiona in modul lor.

In acest moment, dupa 30 de minute au inceput sa traga focuri de avertisment, au tras cu pistoalele-mitraliera de pe /.../ din apropiere si niste mitraliere pe care le aveau pe nava. Am fost luati si scosi afara pe heliport, ei stateau cu armele in mana indreptate asupra noastra. A trebuit sa facem ce voiau ei.
Am stat aproximativ 45 de minute pe heliport, sub amenintarea armelor lor, dupa care ni s-a permis accesul in grupul social. Ei intre timp au adus mai multi militari care au urcat pe platforma, peste 20", povesteste seful platformei, Viorel Petcu, citat de Radio Romania Actualitati.

In urma incidentului, Romania si Iranul au stabilit ca este vorba de un litigiu comercial intre doua firme private.

Purtatorul de cuvant al Grup Servicii Petroliere, Radu Petrescu, a declarat ca petrolistii "s-au intors in aceasta dimineata din Iran, sunt bine, tonusul lor este bun, asteapta de cateva zile reintoarcerea, s-au intalnit cu familiile lor si acum sunt impreuna. Acum doua zile a ajuns in Iran schimbul echipajului. Sunt 20 de petrolisti romani. Speram ca incidentul creat de autoritatile iraniene pe 22 august sa nu se mai repete".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.