Discursul presedintelui la Costinesti, in fata tinerilor din PD pare sa fi fost un apel la transparenta. Seful statului spune ca unul dintre obiectivele publicarii dosarelor fostei securitati este si curatarea imaginii serviciilor secrete, asociate in ultimii ani cu fosta politie a regimului comunist.

Presedintele Traian Basescu a cerut persoanelor publice, mai ales politicienilor sa publice continutul dosarelor. Traian Basescu afirma ca oamenii politici care au colaborat cu Securitatea ar putea sa se retraga din viata publica inainte de a fi deconspirati iar cuprinsul dosarului ar putea sa ramana confidential.

Seful statului le-a explicat tinerilor membri ai Partidului Democrat ca publicarea dosarelor ar trebui sa fie un proces rational, care sa nu fie transformat intr-un demers politic. Traian Basescu spune ca cetatenii sunt cei care ar trebui sa ii sanctioneze pe cei care au facut politie politica.

In ceea ce priveste raporturile sale cu fosta securitate, presedintele Basescu a declarat din nou ca nu a fost colaborator, si nu a scris nici o nota informativa. Presedintele Traian Basescu a mai explicat ca, in opinia sa, secretizarea dosarelor s-a facut, prin ordin, fie pentru protejarea unui anumit politician fie a ofiterului de Securitate care s-a ocupat de racolare.

Traian Basescu spune ca a aflat de la fostul director al SRI ca exista dosare clasificate de politicieni, preoti si sportivi. seful statului a spus ca multe dosare contineau documente care nu justificau incadrarea la "siguranta nationala", asa cum a fost cazul ministrului transporturilor Radu Berceanu.

in fine, presedintele Traian Basescu i-a mai asigurat pe participantii la scoala de vara a Partidului Democrat ca procesul de deconspirare va merge pana la capat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.