Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a prezentat, ieri, presei, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, angajamentul semnat cu fosta securitate, in septembrie 1987, pe cind era asistent universitar, sustinind ca, in pofida acestui angajament, nu a colaborat cu Securitatea. "Subsemnatul Petrescu Macedon (...) ma angajez sa nu divulg fata de nimeni faptul ca am fost de acord cu organele de securitate privind colaborarea cu acestea in probleme de interes major ale statului nostru", se precizeaza in documentul semnat de Teodosie in fata unui ofiter de securitate - V. Crainiceanu.

Angajamentul a fost semnat de Teodosie in sediul Militiei Capitalei, in 29 septembrie 1987, cind era asistent universitar la Institutul Teologic din Bucuresti. Intreg dosarul contine sase file, Teodosie prezentind insa doar angajamentul semnat. IPS Teodosie sustine ca la acea vreme viza o bursa in strainatate si din acest motiv i s-a propus sa colaboreze, cerindu-i-se sa ii urmareasca pe colegii de catedra si pe studentii despre care "se stia ca la sarbatori se aduna si au discutii".

El a spus ca a fost contactat oficial de securitate, prin secretariatul Institutului Teologic, de catre un anume ofiter Caciula si i s-a cerut sa colaboreze sub un nume conspirativ, fiind supus unei presiuni foarte mari. Teodosie sustine ca in 29 septembrie 1987, cind a semnat angajamentul, a discutat cu ofiterii de securitate, in sediul Militiei Capitalei, timp de patru ore. "Refuzind, am fost prelucrat verbal. Declaratia a fost necesara spre eliberarea mea", a spus arhiepiscopul.

El mai sustine ca, in pofida acestui angajament, nu a colaborat cu fosta securitate, nu a contactat niciodata ofiteri de securitate, nu a semnalat nici un caz si nici nu a mai fost contactat vreodata. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este una dintre cele mai contestate personalitati ale vietii bisericesti, unul dintre principalele motive constituindu-l prietenia sa cu fostul premier Adrian Nastase, ascensiunea si decaderea avind sorgintea in relatia cu PSD.

IPS Teodosie a fost considerat, de presa vremii, drept un apropiat al guvernului Nastase. In 1994, a fost numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cu titulatura Snagoveanul, ceea ce insemna ca urma sa astepte odata cu eliberarea unui post de episcop, desemnarea intr-o astfel de functie. Norocul ii suride in 2001, cind, ca o coincidenta, prim-ministru era Adrian Nastase, si obtine eparhie la Constanta.

De atunci, Teodosie devine Tomitanul. Teodosie s-a facut remarcat printr-o premiera in viata bisericeasca - slujbele de Inviere tinute pe malul marii, urmate de focuri de artificii si concerte de muzica rock. Actiunile sale au fost contestate de personalitatile clerului, arhiepiscopul de Cluj, Bartolomeu Anania, fiind cel care l-a acuzat pe IPS ca s-a abatut de la canoane, iar Pimen, de la Suceava, a vorbit de o fapta cu iz de blasfemie, potrivit NewsIn.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.