Corpurile neinsufletite ale celor doi mineri surprinsi in subteran, la Baia Noua, in accidentul din data de 7 august, au fost scoase ieri la suprafata. Acestea au fost transportate la morga spitatului din Drobeta Turnu Severin

Minerul Zdravco Ianculovici, de 42 de ani, si ajutorul de miner Liviu Tomoioaga, de 29 de ani, executau lucrari de reparatie si intretinere la putul principal al minei in momentul producerii accidentului. Cautarile salvatorilor au fost ingreunate de prabusirile continue din putul de steril si de inundatiile din galeriile de acces. Printr-o Hotarare de Guvern initiata de MEC si Ministerul Muncii, familiile celor doi mineri vor primi ajutoarele prevazute de lege pentru astfel de situatii. La acestea se adauga si sumele acordate de compania miniera prin contractul colectiv de munca. Mina Baia Noua urmeaza sa intre intr-un program de securizare si inchidere. Din totalul de circa 200 de angajati ai minei, 180 au ales varianta disponibilizarii si a platilor compensatorii.

Conducerea minei Lupeni, sanctionata

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani a sanctionat conducerea unitatii miniere Lupeni, dupa ce trei mineri s-au intoxicat in subteran. Ancheta demarata in urma acestui incident a dus la diminuarea salariilor cu cinci pana la zece procente a unui numar de zece persoane, in frunte cu inginerul sef Adrian Petrar. Responsabilul cu protectia muncii, Gheorghe Monesc, a fost inlocuit din functie. Rezultatele anchetei arata ca incidentul ce a avut loc la inceputul lunii august, cand trei mineri s-au intoxicat cu monoxid de carbon intr-un abataj situat la aproximativ 300 de metri sub pamant, in zona unei galerii in care fusese semnalat un fenomen de autoincalzire a carbunelui, s-a produs dintr-o eroare umana.

Focul izbucnit in abataj, care a dus mai apoi la intoxicarea ortacilor, a fost posibil din cauza nerespectarii normelor de securitate miniera. Ancheta a mai dezvaluit faptul ca minerii intoxicati nu aveau ce cauta in acel moment la locul incidentului, unde lucra o echipa de salvatori minieri. Deoarece accidentul poate fi considerat unul colectiv de munca, responsabilii se pot alege chiar cu dosare penale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.