Reinaugurarea Palatului de Justitie a adus, ieri, din nou pe tapet scandalul legat de atribuirea contractului de reparare, consolidare si restaurare a acestuia. Potrivit unui comunicat al Grupului de Investigatii Politice, in ciuda faptului ca, anul trecut, Monica Macovei anuntase ca va intocmi plangeri penale privind "diverse incalcari ale legii la momentul incheierii contractelor" constatate de Curtea de Conturi, acest lucru nu s-a intamplat inca. In replica fata de aceste acuzatii, reprezentantii Ministerului Justitiei sustin ca n-au sesizat organele de ancheta, pentru ca n-au primit raportul final al Curtii de Conturi, aceasta din urma afirmand ca raportul a fost intocmit, MJ avand termen pana la 11 septembrie pentru a "inlatura neregulile constatate"...

Acuzand, din nou, Ministerul Justitiei ca "acopera o afacere de mare coruptie a Guvernului Nastase, o afacere in care statul roman a pierdut deja peste 18 milioane de euro", Grupul de Investigatii Politice a cerut ieri Monicai Macovei, printr-un comunicat remis presei, sa faca publica situatia decontarilor efectuate pentru lucrarile de refacere a Palatului de Justitie. "Solicitam, de asemenea, ministrului Macovei sa explice motivele pentru care Ministerul Justitiei nu a luat nici o masura impotriva demnitarilor PSD implicati in aceasta afacere", se arata in document.

Contactati telefonic, reprezentantii Ministerului Justitiei ne-au declarat ca nu s-au intocmit plangerile pentru ca n-au primit inca raportul final al Curtii de Conturi. "Am primit doar un raport preliminar de la Curtea de Conturi si o cerere de a intocmi un raport pe executia de lucrari. Noi l-am efectuat si l-am trimis Curtii de Conturi, dar aceasta nu ne-a transmis concluziile finale", ne-a informat Marilena Constantinescu, din cadrul Biroului de relatii cu presa al ministerului, precizand ca raportul MJ a fost trimis, in mod cert, dar nu stie cand anume.

Curtea de Conturi: MJ nu a inventariat lucrarile pentru care a primit 531 miliarde lei

De partea cealalta, reprezentantii Curtii de Conturi ne-au informat ca Sectia de control financiar a emis o decizie, in baza Legii 94/1992, prin care se cerea Ministerului Justitiei sa inlature abaterile privind neefectuarea inventarierii lucrarilor de reparatii, consolidarea si restaurarea Palatului de Justitie.

Termenul stabilit de Curtea de Conturi este 11 septembrie a.c. "Cu privire la modul de gestionare a patrimoniului, precum si la exactitatea si realitatea situatiilor financiare, au fost constatate erori care au generat denaturari ale situatiei patrimoniului cu suma totala de 169.464,3 milioane lei, avand drept principala cauza neevidentierea integrala si in conformitate cu prevederile legale a unor elemente patrimoniale (creante, datorii), ca de exemplu: Institutul National de Expertize Criminalistice Bucuresti (148,3 milioane lei), Tribunalul Cluj (140.630,4 milioane lei) si Penitenciarul de Maxima Siguranta Drobeta Turnu Severin (31,7 milioane lei).

Alte abateri privind modul de gestionare a patrimoniului au mai fost constatate la Ministerul Justitiei - activitate proprie -, neefectuarea inventarierii lucrarilor de reparatii, consolidare si restaurare a Palatului de Justitie Bucuresti efectuate din creditul extern aprobat prin H.G. nr. 948/2002, lucrari pentru care la finele anului 2004 se efectuasera plati in suma totala de 531.256 milioane lei si Tribunalul Botosani - neinventarierea lucrarilor de reparatii capitale in curs, in valoare de 7.700 milioane lei", se arata in Sinteza Raportului Curtii de Conturi pe anul 2005.

"Licitatie dubioasa"

Grupul de Investigatii Politice a amintit ieri ca, in 2002, Guvernul Nastase a platit 34 de milioane de euro pentru contractul de numai 15,7 milioane de euro atribuit unor firme pentru refacerea Palatului de Justitie.

"Prin Hotararea de Guvern nr. 948 din 5 septembrie 2002, semnata de primul-ministru Adrian Nastase si contrasemnata de ministrii Rodica Stanoiu si Mihai Tanasescu, s-a stabilit garantarea de catre Guvernul Romaniei a unui credit de 34 milioane de euro pentru finantarea lucrarilor de consolidare, reparatii capitale si restaurare la Palatul de Justitie din Bucuresti.

Valoarea garantiilor guvernamentale era nejustificat de mare, costul lucrarilor fiind mult mai redus. Contractul pentru refacerea Palatului de Justitie a fost atribuit printr-o licitatie dubioasa Asociatiei Contractante dintre Bouygues Batiment din Franta si Antrepriza de Constructii Montaj Special SA Bucuresti care a cerut un pret de executie de 15.676.961 euro. Contractul de refacere a Palatului de Justitie, incheiat in data de 24 iunie 2003, a fost semnat de ministrul Justitiei de la acea vreme, Rodica Stanoiu", sustine Mugur Ciuvica, precizand ca lucrarile trebuiau finalizate pana in luna iulie 2005.

"Cu toate acestea, la 31 august 2006, lucrarile nu sunt inca finalizate. Constructorul nu a fost penalizat in niciun fel pentru intarzierea lucrarilor. Dimpotriva, a primit, din bani publici, cu 18,3 milioane euro mai mult decat se stabilise in contract. Costurile finale ale lucrarilor de refacere a Palatului de Justitie vor depasi insa chiar si cele 34 milioane de euro oferite de Guvernul Nastase, continuarea lucrarilor facand necesare noi deconturi de la bugetul de stat", se arata in comunicat.

Declaratiile voalate ale ministrului Justitiei

Citand raportul preliminar al Curtii de Conturi, potrivit caruia "nu se justifica contractarea de imprumuturi externe de catre Ministerul Justitiei si nici emiterea de garantii de stat de catre Ministerul Finantelor Publice la nivelul a 34 milioane de euro", GIP aminteste cateva dintre declaratiile facute de ministrul Macovei la 10 mai, respectiv 26 iulie 2005:

"Am luat legatura cu reprezentantii Curtii de Conturi care au precizat ca, in aceasta saptamana, vor prezenta si raportul final privind contractul pentru renovarea Palatului de Justitie si vor lua o decizie cu privire la sesizarea penala. In situatia in care Curtea de Conturi nu va face sesizarea, avem in calcul ca aceasta sa fie facuta de Ministerul Justitiei, avand in vedere faptul ca, cel putin in raportul preliminar, sunt sesizate aspecte cu caracter penal. (...) Ceea ce am facut eu in legatura cu aceasta achizitie publica este ca, la inceputul anului, am cerut Curtii de Conturi o verificare a legalitatii contractelor, a actelor aditionale. Exista in acest moment un raport interimar al Curtii de Conturi, care listeaza diverse incalcari ale legii la momentul incheierii contractelor. In timpul controlului nu am oprit lucrarile, dar continuam sa facem cercetari". In urma cu doua saptamani, la 17 august 2006, Monica Macovei se limita sa aminteasca doar faptul ca "in Raportul Curtii de Conturi s-a constatat ca licitatia nu a fost tocmai cum trebuia" si ca "se fac in continuare verificari"...

Declaratiile din ce in ce mai voalate ale ministrului ar putea avea o explicatie: in 2005 era la inceput de mandat, acum este la jumatatea lui.

Inaugurat cu mare pompa

Palatul de Justitie a fost reinaugurat, ieri, in prezenta presei si a mai multor reprezentanti ai instantelor judecatoresti. Invitati au fost presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si... intregul personal al Curtii de Apel Bucuresti si al Judecatoriei Sectorului 5, care vor fi gazduite, incepand de astazi, de imensele sali ale cladirii de pe Cheiul Dambovitei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.