Doina Cornea, cunoscuta ca o opozanta a regimului comunist, a fost dupa 1989 membra fondatoare a Aliantei Civice. In 1983 a fost destituita de la Universitatea din Cluj-Napoca si supusa unor anchete, interogatorii, batai si amenintari. Impreuna cu fiul ei a raspindit sute de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brasov, care au iesit in strada 15 noiembrie 1987, si au fost arestati mai multe saptamini. De doua ori s-a incercat racolarea ei, dar nu a semnat niciodata un angajament cu Securitatea. Si-a citit citeva dintre zecile de dosare de urmarire pe care le are si a aflat nu numai ca au urmarit-o pas cu pas peste o suta de securisti, ci si ca au turnat-o unii dintre cei mai buni prieteni de familie. Despre toate acestea, dar si despre cazul Mona Musca, CNSAS, guvern si presedintie, intr-un amplu interviu.

"NIMENI NU TE OBLIGA SA SEMNEZI"

Informatorii care au fost profesori inainte de 1989 spun ca erau obligati sa colaboreze, mai ales daca lucrau cu studentii straini. Asa era, doamna profesoara?

Ofiterii de securitate, ajutati de armata de colaboratori si de informatori, au folosit metode care ne-au distrus constiinta morala si civica, asta acum se vede. Exista grade diferite de vinovatie, dar exista si pentru cei care au semnat angajamente, pentru ca, prin asta au consimtit, chiar daca nu au dat nici o nota informativa, la distrugerea constiintei romanilor. Nimeni nu te obliga sa semnezi.

Pe dumneavoastra au incercat sa va racoleze?

Am fost inhatata de doua ori de Securitate. Prima data in 1949, in plin stalinism, in acei ani de groaza care nu se pot compara totusi cu comunismul lui Ceausescu. Aveam 19 ani, eram studenta in anul I, si dupa ce m-au inspaimintat prin anchete si interogatorii, in final chiar seful Securitatii mi-a facut propunerea sa colaborez. Si am refuzat. Nu mi s-a intimplat nimic, n-am fost nici exmatriculata. Apoi, in 1965, cind era deja Ceausescu, am fost propusa de Universitate sa plec cu o grupa de studenti in Franta, la cursuri de vara. A venit o doamna la mine, la filologie - s-a prezentat, Olteanu - sa-mi faca instructaj, avind in vedere ca nu mai plecasem in strainatate. In dosarul pe care l-am gasit la CNSAS, rezulta ca in capul dinsei nu era numai instructaj, ci Securitatea programase sa ma si racoleze.

Ce v-au cerut?

In instructaj, mi se spusese asa: "Doamna, daca vine cineva la dumneavoastra cu o scrisoare, luati-o si raportati-ne cine v-a dat-o si cui o duceti. "I-am spus ca eu asa ceva nu fac". Pe tema asta, a avut trei sau patru intilniri cu mine, iar la ultima i-am zis: "Doamna, eu renunt sa ma duc in Franta. Pentru ca nu pot juca rolul pe care mi-l dati. Eu nu pot sa denunt pe nimeni". Si, intr-unul din dosarele mele, am vazut ca si-a notat acest lucru. "Nu accepta sa vorbeasca despre romani, iar despre straini, nu prea cunoaste". In cele din urma, am facut un compromis cu ea, i-am spus ca daca vine cineva la mine cu o scrisoare, nu o primesc, dar nici nu le spun cine mi-a adus-o si cui ii era adresata. "Nu va spun nimic si nu duc nimic". Intre timp, mama a venit cu o prietena care vroia sa duc ceva si am refuzat, m-am tinut de intelegere si s-a suparat mama pe mine, de nu am vorbit o saptamina, m-a facut lasa si nu stiu ce. Si in 1949, si in 1965, mi-au cerut sa nu spun nimanui ca am fost contactata. Abia cind am devenit opozanta a regimului comunist, am invatat ca trebuie sa strigi foarte tare, sa te auda o lume intreaga ca ai fost contactata, pentru ca este si un mijloc de a te autoapara. In tot cazul, eu nu am semnat niciodata nici un act de adeziune sau de colaborare. Aceasta doamna nici n-a indraznit sa-mi propuna deschis. La intoarcerea din Franta, mi s-a cerut sa spun ce am facut in perioada petrecuta acolo. Am scris ca am ramas surprinsa de libertatea pe care o aveau cetatenii in Franta, am spus ca am vazut un politist care dirija circulatia si ca avea mansete curate, nu era gras, ca era curat. Apoi, ce contacte am avut. Am spus ce profesori am cunoscut in Franta la cursuri, ei figureaza in acel raport al doamnei Olteanu, dar eu nu stiu de unde ii avea, s-a dus la catedra, a cerut raportul de la profesorul Jacquet sau am fost obligata sa-i dau si dinsei, nu mai tin minte, dar n-are nici un fel de importanta. Lucrurile astea le-am scris. Eu am predat franceza, nu am lucrat niciodata cu studentii straini, dar va asigur ca nici pe ei nu i-as fi denuntat.

Ati fost, in anii ’80, unul din opozantii deschisi ai regimului. Ce mai stiti despre ofiterii de Securitate care s-au ocupat de dumneavoastra atunci?

Nu stiu ce au devenit. Printre cei importanti este Ratiu Gheorghe, la Bucuresti. L-am mai intilnit si prin presa, l-am cunoscut si personal pentru ca a venit o data la Cluj. De asemenea, Gheorghe Vasile, colonel, care era seful departamentului cercetari penale pe tara. Mi-am vazut 7-8 volume din 32 care mi s-au intocmit, impreuna cu ale fiului meu, pentru ca actiunile erau comune. Am gasit doar acolo, in mai putin de o treime din dosarele mele, 101 de ofiteri.

Multi bani s-au cheltuit cu urmarirea dumneavoastra.

Da, si erau nume mari, sefii Securitatii din Cluj...

V-ati intilnit cu ei dupa Revolutie?

M-am intilnit cu colonelul Bocan, care era securistul filologiei si am vorbit omeneste cu ei. Nimeni nu vrea - cel putin eu nu - sa fie judecati, inchisi.

Dar n-ar trebui sa stie toata lumea numele lor si al informatorilor?

Da, sa li se stie numele, functia, sa nu mai fie inalti demnitari.

Exista o propunere ca numele ofiterilor sa fie publicate pe Internet.

Foarte bine! Si eu am zis sa fie publicate aceste nume in Monitorul Oficial si sa nu mai fie candidati la posturi de parlamentari, sa nu mai fie ministri pentru ca ei duc peste tot metodele lor. Aceasta meserie te deformeaza. Ne trebuie oameni morali.

MONA MUSCA POATE CANDIDEAZA LA PREZIDENTIALE

Ce opinie aveti despre cazul Monei Musca?

Este o femeie inteligenta, amabila, eleganta. Numai Dumnezeu stie cit a fost de sincera sau nu. Cred ca este ambitioasa si vrea sa ajunga tot mai sus, parlamentar european, cine stie, poate candideaza la prezidentiale. Dar as mai spune un lucru: sint convinsa ca doamna Mona Musca nu a facut denunturi, sint convinsa ca n-a facut cel mai mare rau. Totusi, a sustinut aceste metode ale Securitatii, prin insasi semnatura pe care a dat-o. Si nici asta nu e decisiv, dar faptul ca a tagaduit, faptul ca nu a fost sincera in acea declaratie de colaborare sau necolaborare cu Securitatea... Totusi, doamna Mona Musca e parlamentar... Ma dezamageste ca n-a avut curajul minim sa spuna cind trebuia: "Da, am semnat un angajament". E o lipsa de curaj de a-si privi faptele in fata si putin, ne-a tradat, e un mod de a recurge la inselaciune...

Exista o dezbatere in jurul existentei unui dosar al presedintelui Basescu. Multi analisti considera ca, dat fiind CV-ul presedintelui, nu avea cum sa nu aiba dosar, macar de urmarire, daca nu de colaborator.

Chiar nu vreau sa fac speculatii. Eu l-am criticat in articolele mele pe domnul Basescu pentru ca nu s-a decis de 6 luni de cind ii cere societatea civila (si eu in vreo patru articole) - pentru vindecarea morala a romanilor, sa condamne public, in Parlament, comunismul, cu metodele lui care ne-au distrus constiinta.

Termenul e in toamna, cind acea comisie de la Cotroceni ar trebui sa intocmeasca un raport.

Da, domnul Basescu a cerut mai intii probe judiciare, apoi stiintifice. Eu sper ca domnul Tismaneanu sa-i faca un raport bun in care sa-i arate ce a fost comunismul si care sint efectele lui. Pentru ca Romania, de aceea e impotmolita astazi si noroc ca guvernul acesta, care e bun, incearca sa scoata caruta din mil.

"SECURITATEA MANIPULEAZA PRIN ANALISTI POLITICI"

Ar trebui inceput cu dosarele celor cu functii de conducere?

Domnul Tariceanu de pilda a fost verificat de doua ori. Nu i s-a gasit nimic. Nu poti pedepsi un premier pentru ce a facut sotul mamei. Asta e iarasi mentalitate comunista, sa vii cu argumentul acesta. In plus, domnul Tariceanu a facut aluzie la situatia respectiva. Totusi, e una sa semnezi ceva in stalinism, in inchisoare, unde erai batut, infrigurat, flaminzit si amenintat ca nu mai iesi niciodata si alta este pe vremea lui Ceausescu, cind nici membru de partid nu trebuia sa devii. Cei care vroiau sa parvina in societate, si erau multi cu astfel de aspiratii, faceau orice numai sa ajunga sus.

Se spune ca si "dosariada" e tot o manipulare a Securitatii, ca e prea tirziu, ca oricum nu se va merge pina la capat.

Trebuie sa fie publicate numele securistilor, al ofiterilor in primul rind, pentru ca acesti ofiteri, cu metodele lor venite de la NKVD, intrecute de metodele de la Pitesti, au creat si armata de informatori. Daca nu era Securitatea, un organism opresiv, care se ocupa de oprimarea poporului roman, daca nu erau ei, n-ar fi fost nici informatorii. Dosariada e un lucru bun. Niciodata lucrurile nu pot fi perfecte, dar e un inceput si atit presedintele, cit si primul ministru, au spus ca se va merge pina la capat. Eu cred ca manipularea din partea Securitatii se face prin niste analisti politici.

La cine va referiti?

Nu ma refer la nimeni in mod concret. Am facut si eu o speculatie.

Si Ticu Dumitrescu spune ca Securitatea manipuleaza prin anumiti colaboratori si chiar ofiteri care sint plimbati pe la posturile de televiziune.

Acestia sint agentii de influenta. Pe ei ii stim mai putin. Si sotul meu a avut un prieten care a facut acest lucru.

Va asteptati ca dosarele de securitate ajunse la CNSAS sa produca noi surprize?

Da, probabil ca vor mai fi. Eu as vrea sa vad totusi si dosarele unor demnitari cum sint domnii Vacaroiu, Nastase, fostii ministri... Si din partea noastra, a fostei opozitii, e bine sa se faca curatenie.

"AM GASIT NUME CUNOSCUTE PRINTRE COLEGII MEI"

Se vehiculeaza, intre fostii informatori ai Securitatii, numele fostului premier Radu Vasile.

Pe Radu Vasile, va spun drept, l-am banuit dintotdeauna. Si chiar i-am atras atentia domnului Coposu la un moment dat.

De ce l-ati banuit?

Nu neaparat ca ar fi fost informator. Dar nu imi parea un om corect. I-am scris si domnului Diaconescu o scrisoare in care i-am spus - trebuia desemnat un premier - " numai pe Radu Vasile nu!". Poate mai are textul. Nu aveam incredere in el.

Liderul PD Emil Boc spunea insa ca nu e nici o problema cu acei securisti din propriul partid, cum sint domnii Silvian Ionescu sau Teodorescu, cit timp nu exista o decizie ca au facut politie politica.
Toata Securitatea a fost un organ de oprimare a cetatenilor din aceasta tara.

Deci sintagma "politie politica" ar trebui eliminata din lege?

Da. Pina si domnul Serbanoiu, care traieste, fostul sef al Securitatii din Cluj pina in 1989, o sa zica ca n-a facut politie politica. Sigur, pe mine nu m-a omorit, dar a dat ordin probabil ca militianul, securistul, ofiterul, sa se poarte dur cu mine. Anchetatorii, sefii Securitatii, inaltii ofiteri nu-ti dadeau palme, asta era in vremea stalinista, incercau prin alte metode sa te umileasca, sa-ti vorbeasca dispretuitor, sa te laude, una calda, alta rece, asa amestecate.

Stiati de colegi de-ai dumneavoastra, profesori, care colaborau cu Securitatea?

Nu stiam, dar aveam banuieli. In comunism, fiecare banuieste pe fiecare. Si securistii se temeau de sefii lor. Dar pe unii colegi de-ai mei i-am gasit in dosare. Cu numele.

Erau multi?

Nu cu duiumul, dar erau. Spre rusinea lor, pentru ca aceste dosare ramin. Sint nume cunoscute. Si sotii de critici literari. Totul a fost infiltrat. Oamenii au cedat. Fie din arivism, fie din frica, din lasitate, pentru post, sa fie avansati ca lector sau conferentiar. Pretul e insa asa de mare! Iti pierzi demnitatea si caracterul. La asta nu se gindeau? Raul nu-l aducem numai in lume, il aducem, cind facem asa ceva in noi insine. Decadem ca fiinte morale. Au fost si medici, in Cluj, medici cunoscuti, care m-au facut schizofrenica... Erau agenti de influenta pe care medicul respectiv nu-i cunostea ca atare, ci poate ca prieteni, si acei agenti il trageau de limba. Ce parere ai despre Doina Cornea? "A, e paranoica, e schizofrenica". Iar colega mea zicea: "Nu-si face ea textele pentru Europa Libera pentru ca e incapabila sa le faca, i le face Europa Libera si o plateste cu bani grasi, vrea sa plece din tara si sa ia o pensie grasa in Occident". Ciornele mele catre Europa Libera sint la dosar, i-as putea dovedi...

"ESTE MOMENTUL CA DEMNITARII SA RECUNOASCA DACA AU COLABORAT CU SECURITATEA"

Ei stiu ca le-ati vazut delatiunile?

N-am spus nimanui ca i-am vazut delatiunile. In afara de informatorul Udrea - Eugen Uricaru, pe care il prevenisem cu trei saptamini inainte, i-am scris o scrisoare privata, pe care a primit-o, mi-a confirmat la televiziune, in care ii spuneam sa se retraga. Nici n-a raspuns, in loc sa se duca repede la CNSAS sa vada despre ce e vorba. Fiind presedintele Uniunii Scriitorilor, o functie publica, eu, in calitate de cetatean, m-am simtit obligata sa fac public acest caz. Pina la urma, a recunoscut, cind doamna Ghetea i-a pus in fata si alte documente - l-a turnat si pe Nicolae Steinhardt. Eu mentin insa aceleasi relatii cu oamenii. Am din familie prietenul cel mai bun al sotului meu, care era in fiecare saptamina de doua-trei ori la noi, nici nu mai indraznesc sa spun. Nu mai poate face nici un rau. A fost foarte cunoscut in Cluj, n-am inima, acum, sa-i stric renumele. Il chem citeodata la mine la masa de Craciun, de Paste, si nu am nici un fel de ranchiuna, l-am iertat demult. Dar pe toti colaboratorii, agentii, ofiterii din societatea civila, din functiile de demnitate, ii rog: este momentul sa recunoasca, din proprie initiativa, ca au colaborat. O sa-i iubim, cel putin eu, pentru ca au facut acest gest. Sigur, trebuie sa plateasca pretul. Pentru ca nu vor mai fi parlamentari, dar nici eu nu sint parlamentar si traiesc.

Demisiile sint rare in Romania.

Dar nu trebuie sa demisioneze. Sa-si duca mandatul pina la capat, inca doi ani, pe urma se ocupa de altceva sau ies la pensie. Acesta este apelul meu: Din functiile de decizie trebuie eliminati, fie ca e vorba de justitie, magistratura, Curte Constitutionala, Biserica. Bisericile, nu neaparat cea ortodoxa, trebuie sa fie si ele puricate. Pentru ca si de acolo vine un anumit rau inspre societate. Trebuie insa ca si securistilor sa li se asigure existenta, nu cum au facut comunistii cu anumite categorii foarte numeroase, pe care le-au trimis la munca de jos sau la nimic, deci sa-si exercite profesia pentru care sint pregatiti, dar nu in functii de raspundere. Eu ma gindesc ca poti sa fii un om amoral sau si mai rau, imoral, chiar fara sa fi semnat angajamente la Securitate. Poti sa fii criminal, corupt, hot, sa inseli pe altii, pentru ca noi sintem foarte decazuti. Si oamenii neinsemnati pot fi tot atit de rai ca si cei care au semnat angajamente sau pot fi si mai rai. De aceea, eu nu vreau sa fie umiliti cei care au semnat angajamente. Iar curatenia morala nu se poate face numai la nivel de institutie, de legislatie, de CNSAS. Nu vom deveni mai morali doar cu acestea. Trebuie sa facem si noi un efort individual, sa traim atent, ingrijit. Fiecare, daca aduce un pic de bunatate, un pic de iubire, un pic de adevar, un pic de dreptate, atunci putem sa intoarcem raul in bine. Pina la urma, daca incerc sa nu mint, imi fac mie bine, chiar daca altii nu ma urmeaza.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.