Procurorii anticoruptie au inceput verificarea modului in care au fost atribuite contractele de dezinfectie in zonele afectate de gripa aviara, anunta Mediafax. Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu, in urma numeroaselor articole publicate in presa centrala, demarand, la 18 iulie, verificarile preliminare. Asa cum am mai scris, una dintre ele este firma SC Lumi SRL Iasi, care a obtinut contractul pentru prestarea serviciilor de dezinfectie in 10 puncte din tara, desi acesta fusese atribuit initial unei alte firme.

"Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu, in 18 iulie, cu privire la modul de derulare a contractelor de achizitie publica intre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale pe de-o parte si o serie de firme particulare indicate de factori de raspundere din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pe de alta parte, contracte avand ca scop preintampinarea efectelor si extinderii gripei aviare in mai multe judete ale tarii", a comunicat, ieri, citat de Mediafax, Biroul de presa al DNA, precizand ca nu se pot da mai multe detalii avand in vedere ca dosarul se afla in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale.

La sfarsitul lunii mai, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Corpului de Control al Guvernului efectuarea unor controale la Ministerul Transporturilor, privind incredintarea directa, unor firme de apartament, a unor contracte de peste 150 de miliarde de lei.

"Primul-ministru este preocupat de sumele mari de bani care au fost folosite pentru achizitionarea acestor materiale si este atent, inclusiv la semnalele pe care le-a transmis presa in legatura cu acest subiect", a declarat, ieri, dupa incheierea sedintei Comitetului de combatere a gripei aviare, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Ea a adaugat, citata de Mediafax, ca in afara sumelor cheltuite pentru achizitia materialelor, au fost facute si solicitari de suplimentare.
Astfel, purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca "este cu atat mai justificat sa se faca o verificare a modului in care este cheltuit banul public", pentru ca "nu ne putem permite sa aruncam banii publici", chiar daca este gripa aviara.

Preturile, de aproape 4 ori mai mari

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR) a selectat, la jumatatea lunii mai, fara licitatie, aceeasi firma care nu-si respectase contractul incheiat anul trecut cu statul pentru prevenirea gripei aviare.

Astfel, SC Lumi SRL Iasi a obtinut contractul pentru prestarea serviciilor in 10 puncte din tara, desi acesta fusese atribuit initial unei alte firme, dar CNADR a considerat ca societatea nu respecta clauzele convenite. Asa cum s-a tot scris in presa, desi la sfarsitul anului 2004 SC Lumi Iasi a avut un profit de numai 14 milioane de lei vechi, in luna octombrie 2005 a primit fara licitatie un contract de 10 milioane de euro prin care se obliga sa asigure la nivel national servicii de prevenire a raspandirii virusului gripei aviare. Primul avea ca obiect dezinfectarea vagoanelor, pretul fiind de 8,3 euro pentru fiecare vagon si locomotiva, iar al doilea, semnat cu CNADR, avea tarifei de 90.000 de lei pentru autoturisme, 200.000 de lei pentru microbuze si 300.000 lei pentru tir-uri. Adica de aproape patru ori mai mari decat cele practicate pe piata...

Nerespectarea concentratiei solutiilor

In urma unui control derulat in luna martie, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a constatat o serie de nereguli in activitatea firmei, precum nerespectarea concentratiei solutiilor cu care erau stropite masinile de pe drumurile nationale din zonele in care au fost depistate focare de gripa aviara. MTCT a anuntat atunci ca va cauta solutii legale pentru recuperarea prejudiciului si nu va mai prelungi contractul incheiat cu Lumi.

Dupa anuntul ministerului privind neregulile constatate la derularea contractului, patronul Lumi, Tonel Ursachi, a declarat ca firma a incasat cinci milioane de euro si ca solicita alte cinci milioane de euro pentru serviciile prestate.

La inceputul saptamanii trecute, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR) a selectat firmele Nutraswiss SRL Bucuresti si Coral Impex SRL Ploiesti, fara licitatie, pentru servicii de dezinfectie impotriva gripei aviare in diferite zone din tara.

Directorul Comandamentului, Stelian Caramitru, demis din functie

In urma sedintei din data de 27 mai a.c. a Comandamentului de combatere a gripei aviare, premierul a cerut presedintelui ANSVSA sa il demita pe directorul general din cadrul Directiei Generale pentru Inspectie si Control din cadrul Autoritatii, Stelian Caramitru, anunta atunci Oana Marinescu, precizand ca decizia a fost luata in urma nemultumirii sale fata de modul in care s-au desfasurat controalele pe care le-a dispus in cadrul comandamentelor.

Atunci, Tariceanu a cerut cadrelor de conducere din ANSVSA sa se deplaseze personal in teritoriu si sa verifice fermele la fata locului, sustinand ca nu este de acord ca acestia sa se limiteze la verificarea unor hartii si documente si sa lase doar inspectorii din teritoriu sa mearga pe teren.

"Primul-ministru considera ca personalul de conducere trebuie sa se deplaseze in teren, la ferme, pentru a se asigura ca sunt respectate conditiile de biosecuritate.

Directorul Caramitru nu s-a deplasat la ferme, in teren, s-a limitat la a face verificari ale documentelor si a lasat inspectorii din teritoriu sa mearga la ferme. Atitudinea sa contravine unei sarcini explicite trasate de primul-ministru in cadrul Comandamentului pentru combaterea gripei aviare", a declarat Oana Marinescu.

Contract atribuit direct, pentru ca "licitatia dureaza 52 de zile"...

Tot in luna mai, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), Liviu Damboiu, confirma, citat de Mediafax, faptul ca doua societati cu raspundere limitata din Bucuresti si Ploiesti au obtinut de la Companie, fara licitatie, contractele de dezinfectie, argumentul invocat de autoritati fiind, ca si in 2005, situatia de criza. Cele doua firme selectate prin procedura negocierii cu o singura sursa sunt Nutraswiss Bucuresti, cu un profit net aferent anului 2004 de 11,5 milioane lei vechi - conform datelor aflate in evidenta Ministerului Finantelor - si Coral Impex Ploiesti. Cele doua societati au asigurat servicii de dezinfectie in judetul Brasov, Coral Impex primind si contractul de lucrari in judetele Mures si Prahova.

"Am ales sa atribuim contractul direct prin negociere cu o singura sursa, deoarece o licitatie dureaza 52 de zile, iar situatia provocata de gripa aviara nu ne permite sa asteptam o perioada atat de lunga", afirma directorul general al CNADN, Liviu Damboiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.