Capul Bisericii ortodoxe de Alba Iulia, Inalt Preasfintitul Andrei Andreicut, a fost deconspirat ca fiind unul dintre informatorii fostei Securitati. Adresa cu numarul P1514/04/29.11.2005, emisa de catre CNSAS sub semnatura fostului presedinte Gheorghe Onisoru si in posesia careia am intrat ieri, mentioneaza: "Colegiul CNSAS, intrunit in sedinta din data de 15.11.2005, a stabilit, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica coroborat cu art. 29 alin. 1 si 2 din Regulamentul de organizare si functionare a CNSAS adoptat prin Hotararea Parlamentului nr. 17/2000 pe baza documentelor din arhiva proprie, identitatea informatorului cu nume conspirativ in persoana numitului Andreicut Ioan, fiul lui Andrei si Elena, nascut la data de 24.01.1949, in localitatea Oarta de Sus, judetul Maramures". Data si locul de nastere, precum si numele parintilor lui "Ionica" sunt identice cu cele ale fostului CFR-ist, actual arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicut.

Deconspirarea

Deconspirarea lui Andrei Andreicut a fost posibila datorita unui fost persecutat si urmarit al Securitatii, care a avut dorinta de a afla cine sunt cei care l-au urmarit. Sub protectia anonimatului, el a declarat: "Un ofiter m-a intalnit si mi-a spus ca , si mi-a zis doua nume. Am facut cerere si dupa aproape un an am primit raspuns sa ma prezint la CNSAS. Am cerut numele celor care au semnat notele de informare si, deocamdata, numai pe l-au identificat".

"A fost doar urmarit... de fapt a fost "

In conditiile in care IPS Andrei Andreicut este plecat din tara, am incercat sa aflam un punct de vedere al bisericii pe care o pastoreste. Parintele consilier Remus Onisor si-a amintit doar ca "IPS Andrei a fost chemat la CNSAS pentru a-i fi studiat dosarul, a fost, din cate stiu, un dosar de urmarire. De fapt, chiar si presedintele CNSAS a declarat la cateva zile ca Andreicut nu a facut politie politica. stiam ca a fost urmarit, dar nu cred ca a facut politie politica". La cateva ore dupa aceea, acelasi parinte consilier isi amintea altceva: "Este adevarat ca IPS Andrei Andreicut a fost ", dar a fost vorba despre o singura nota de informare care a fost semnata din cauza presiunilor." Vali Suciu


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.