Sotii Georgiana si George Barry au fost audiati, luni seara, de catre procurorii DNA in dosarul privind achizitionarea de catre MApN, din Marea Britanie, a fregatelor "Regina Maria" si "Regele Ferdinand", in care un oficial roman ar fi primit comisioane in valoare totala de aproximativ sase milioane de lire sterline. Potrivit unor surse judiciare, sotii Barry s-ar fi prezentat la DNA la solicitarea lor, deoarece se aflau in vacanta in Romania si doreau sa lamureasca implicarea lor in afacere "pentru a nu mai exista speculatii".

Scandalul fregatelor a izbucnit in Marea Britanie, in urma unei anchete judiciare si a unor articole referitoare la controversata afacere. Potrivit MApN, incheierea acestui contract a fost propusa de reprezentantii firmei britanice BAE Sistems, care in perioada 2001-2002 ar fi efectuat mai multe vizite la Bucuresti si ar fi propus sa inceapa sa cumpere produse si servicii din industria romaneasca de aparare, urmand ca, ulterior, si romanii sa achizitioneze ceva de la ei.

Potrivit unor surse, englezii nu au investit nimic, insa au propus ca Romania sa cumpere doua fregate, scoase din uz de Marina Regala Britanica, fapt care s-a si materializat. in 12 decembrie 2002, prin hotarare de guvern, navele au fost platite cu suma de 116 milioane de lire sterline, suma obtinuta printr-un credit bancar.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.