Ministrul de interne, Vasile Blaga, si omologul sau bulgar, Rumen Petkov, au semnat ieri un acord privind instituirea controlului unic la toate punctele de trecere a frontierei comune, care va permite romanilor si bulgarilor care traverseaza granita dintre cele doua state sa fie opriti pentru un singur control vamal, efectuat in comun de politisti romani si bulgari. Potrivit acordului, termenul normal asumat este 1 ianuarie 2007, dar s-ar putea ca acesta sa fie devansat cu aproape doua luni. Ministrul Vasile Blaga a declarat ca este posibil ca "acelasi sistem sa fie aplicat, in scurt timp, si la frontiera romano-ungara" de la 1 ianuarie 2007, data la care se vor elimina si controalelor vamale si procedurile preventive sanitar-veterinare.

Acordul va permite ca politiile de frontiera din cele doua tari sa se informeze reciproc cu privire la investitiile realizate in cadrul procesului de securizare a frontierei, pentru ca acestea sa nu se dubleze in mod inutil. in acest context, cei doi ministri de interne au discutat si posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei comune, in vederea incurajarii si dezvoltarii schimburilor economice dintre Romania si Bulgaria.

Tot ieri, cei doi ministri au mai semnat un Program comun de cooperare pe anii 2006-2007, in aplicarea Acordului bilateral romano-bulgar privind cooperarea in combaterea criminalitatii organizate, traficului ilicit de stupefiante, substante psihotrope si precursori, a terorismului si a altor infractiuni grave.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.