Pentru a doua oara in aceasta vara, ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a reiterat ca Romania isi va retrage trupele din Irak. Prezent, ieri, la scoala de vara a TNL de la Mamaia, Atanasiu a declarat ca retragerea trupelor romanesti din Irak va avea loc, probabil, "in a doua jumatate a anului 2007".

Subliniind avantajele financiare ale unei astfel de decizii, dar si riscurile la care sunt supusi soldatii romani odata cu retragerea celor italieni, Atanasiu a remarcat faptul ca un studiu american arata ca armata irakiana este pregatita sa preia controlul in zona, cu conditia sa continue instruirea acesteia.

"Datorita faptului ca CSAT nu a agreat propunerea pe care am facut-o de retragere la 1 ianuarie, probabil ca retragerea se va face in a doua jumatate a anului 2007. Solicitarea de retragere a trupelor nu a fost un moft, mai ales ca 70% din populatie e de acord cu acest lucru", a remarcat ministrul, adaugand ca decizia Romaniei de a trimite trupe in teatrele de operatiuni ramane una suverana, fara sa asculte "nici de UE, nici de unchiul Sam".

"Angajamentele noastre nu fac referire la prezenta in teatre precum Irak, Afganistan, Kosovo sau in alta parte. Angajamentele noastre sunt referitoare la aliatii nostri: daca unul dintre aliati e atacat, atunci avem obligatii", a subliniat Atanasiu. Referindu-se la acest fapt, Atanasiu s-a legat voalat de pozitia adoptata de Traian Basescu si, ironizand-o, a aratat ca "s-ar putea ca suveranitatea sa cunoasca cateva abateri in functie de spaimele pe care unii sau altii dintre oamenii politici le au referitor la axe care se indoaie sau se rup".

Referindu-se la acordurile tehnice privind amplasarea de baze americane in Romania, Atanasiu a dezvaluit ca acestea au fost incheiate in proportie de peste 80%, negocierile urmand sa se finalizeze in doua-trei luni. in aceste conditii, lucrarile de constructie a bazelor vor putea incepe anul viitor. Locatiile avute in vedere de partea americana sunt poligonul de instructie Smardan, poligonul de instructie si rampa de imbarcare-debarcare Babadag, baza aeriana "Mihail Kogalniceanu" si poligonul de instructie Cincu.

In ceea ce priveste afacerea "fregatele", ministrul a declarat ca va fi pregatit acordul cu partea britanica privind desecretizarea contractului de achizitie, urmand a ramane secrete doar datele privind politica comerciala a firmelor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.